Čína omezí internační tábory pro muslimy. Svůj účel ale zařízení plní, tvrdí diplomat

Indičtí muslimové protestují proti čínským integračním táborům

Indičtí muslimové protestují proti čínským integračním táborům Zdroj: Profimedia

Čínský prezident Si Ťin-pching
Peking
3
Fotogalerie

Přední čínský diplomat v OSN obhajoval existenci internačních táborů pro statisíce muslimů v autonomní provincii Sin-ťiang. Zároveň však přislíbil jejich omezení, neboť podle něj už plní svůj účel. Informovala o tom agentura Reuters.

Náměstek ministra zahraničí Le Jü-čcheng na zasedání Rady OSN pro lidská práva (UNHRC) v Ženevě uvedl, že „s tím, jak se situace v boji proti terorismu zlepšuje, bude vzdělávací program postupně zredukován, což povede k jeho dokončení“. Čínští představitelé tábory pro příslušníky muslimské menšiny Ujgurů v Sin-ťiangu oficiálně nazývají „středisky odborného vzdělávání“ a tvrdí, že jsou zapotřebí pro boj s terorismem, separatismem a extremismem.

Některé státy, zahraniční média, organizace na ochranu lidských práv či bývalí vězni tvrdí, že bezpečnostní složky v táborech zneužívají, mučí a zabíjejí některé zadržené. Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Michelle Bacheletová začátkem března vyzvala Peking k umožnění ověření soustavných zpráv o mizení a svévolném zadržování lidí na západě Číny.

Tvrdou kritiku za zacházení se svými muslimy si Peking opakovaně vysloužil ze strany Turecka, které se cítí být patronem etnicky spřízněných Ujgurů a dalších turkických národů vyznávajících islám v západní Číně.

Při středeční prezentaci zprávy o stavu lidských zpráv ve světě se do Číny nebývale ostře opřel také americký ministr zahraničí Mike Pompeo. Peking podle něj hraje "svou vlastní ligu", pokud jde o pošlapávání základní práv a svobod. Čínské úřady podle zprávy v Sin-ťiangu svévolně zadržují 800 tisíc a možná až dva miliony lidí.

Čína kritiku ze zahraničí kvůli porušování lidských práv odmítá jako nemístné vměšování do vnitřních záležitostí.