Čína otevře soukromému kapitálu dveře do bank

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Čína umožní plný vstup soukromého kapitálu do bankovního sektoru, sdělila dnes státní čínská média. Podpoří také uvádění soukromých firem na burzu a jejich investice do státních podniků. Plány podpory soukromého sektoru na úkor státní dominance jsou v Číně nyní nejdalekosáhlejší za posledních deset let a vede je snaha Pekingu povzbudit slábnoucí ekonomický růst.

Oficiální list China Daily s odvoláním na komisi pro regulaci bankovního sektoru uvedl, že soukromé firmy budou moci kupovat podíly v bankách prostřednictvím soukromých prodejů akcií, veřejných nabídek nových akcií, fúzemi, akvizicemi a dalšími způsoby. „Různé složky regulace bankovního sektoru nemohou zavádět vlastní omezení nebo dodatečné podmínky pro vstup soukromého kapitálu do bankovního sektoru,“ napsal list.

Bývalá viceguvernérka čínské centrální banky Wu Siao-ling listu řekla, že Čína by měla podpořit příliv úvěrů do soukromého sektoru tím, že nechá soukromý kapitál hrát větší roli ve finančních institucích a povzbuzovat úvěrové firmy k tomu, aby se staly plnohodnotnými komerčními bankami. Vláda sice podporuje přeměnu malých úvěrových firem na venkovské banky, ale soukromí investoři kvůli regulačním omezením k tomu nemají chuť, konstatovala.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů dnes oznámila, že bude podporovat vstup domácích i zahraničních soukromých firem na akciové trhy. V pátek úřad, který dohlíží nad státní podniky, uvedl, že do státního sektoru budou moci jít soukromé investice v případě, kdy se státní firmy budou restrukturalizovat nebo prodávat akcie.

Čínský premiér Wen Ťia-pao nedávno vládě nařídil vypracovat plány na omezení role státu v ekonomice. Peking by také mohl dát soukromým firmám větší vliv na energetiku a další klíčová odvětví, v nichž se zatím angažují především státní podniky. Jde o největší podporu soukromého sektoru od roku 2001, kdy Čína vstoupila do Světové obchodní organizace (WTO).

Analytici však podle agentury Reuters zůstávají vůči slibům omezit roli státu v ekonomice skeptičtí. Největší překážkou snah o privatizaci jsou hluboce zakořeněné zájmy etablovaných struktur, často podporované vlivnými politiky.