Čína po osmi letech snížila odhad růstu

Čína

Čína Zdroj: profimedia.cz

Po čínském zboží už není taková poptávka jako dříve a druhá největší ekonomika světa zpomaluje. V každém z uplynulých osmi let si Peking stanovil ekonomický růst na osm procent, nyní ho poprvé snížil na 7,5 procenta.

Takový růst by byl nejnižším od roku 1990. Čínský HDP však zatím předpovědi vlády pokaždé překonal: v loňském roce rostl o 9,2 procenta, předloni o 10,4 procenta. Rozhodnutí snížit výhled růstu je tedy spíše signálem, že Čína už nechce za každou cenu „steroidový růst“ poslední dekády.

„Znamená to, že Čína už nestojí o jednoduchý rychlý růst,“ komentoval snížený odhad Hu Singdou, ekonom z Pekingského technologického institutu. „Místo toho chce kvalitní růst,“ dodal.

Čína chce v tomto roce hlavně zvýšit domácí spotřebu a zbavit se tím závislosti na exportu, řekl premiér Wen Ťi-pao třem tisícům komunistických delegátů, kteří se shromáždili ve Velkém lidovém sále v Pekingu. „Vytvoříme opatření na podporu spotřeby,“ řekl Wen. „Zlepšíme rozdělení příjmů, zvýšíme mzdy lidem s nižšími a středními příjmy, což podpoří spotřebu,“ slíbil Wen. V Číně se loni zdvojnásobil počet miliardářů na 146, napsal časopis Forbes.

Pro premiéra Wena a generálního tajemníka komunistické strany Chu Ťin-tchaa je desetidenní lidový kongres jejich vůbec posledním. Říši středu totiž letos na podzim čeká výměna politického vedení. Taková změna přichází v Číně jednou za deset let. V zákulisí lidového kongresu lze proto očekávat boj o moc mezi funkcionáři komunistické strany, píše korespondent BBC. Zatím je zřejmé jen to, že titul generálního tajemníka – nejvýznamnější post v komunistické Číně – v říjnu převezme Si Jinping.

Zpomalující růst, rostoucí inflace, přehřátý realitní trh, zadlužené místní vlády a velké nerovnosti mezi chudými venkovany a bohatými obyvateli západních provincií – to je stav, ve kterém Chu a Wen předají Čínu svým nástupcům. Výši inflace pro příští rok stanovil Wen na čtyři procenta – tak jako předchozí roky. Právě růst cen vyvolává v Číně v poslední době velké problémy a také sociální nepokoje. V loňském roce byla inflace 5,4 procenta.

Deficit bude 1,5 procenta HDP

Výdaje čínského rozpočtu dosáhnou letos 12,43 bilionu jüanů (37 bilionů korun) a deficit bude dosahovat 1,5 procenta hrubého domácího produktu. Loni činil rozpočtový deficit 1,1 procenta HDP. Vláda chce i v letošním roce prosazovat aktivní fiskální přístup, avšak analytici neočekávají vývoj podobný roku 2008, kdy režim do ekonomiky nasměroval čtyři biliony jüanů jako mohutný stimul rozvoje.