Čína před výměnou vedení: Peking drtí kleště zákazů

Čína

Čína Zdroj: profimedia.cz

V Pekingu bylo zahájeno několikadenní zasedání ústředního výboru čínské komunistické strany, na němž se očekává závěrečný boj o nejvyšší stranické funkce před klíčovým sjezdem partaje. Začíná 8. listopadu a chystá se na něm generační výměna vedení vládnoucí strany nejlidnatější země světa a druhé nejsilnější ekonomiky po USA. Hlavní město Peking před důležitou událostí ochromuje řada zákazů.

Zasedání asi 370 členů ústředního výboru, které se odehrává za zavřenými dveřmi a podle agentury AFP může trvat až čtyři dny, je poslední formální schůzkou čínské politické elity před napjatě očekávaným sjezdem. Na něj se sjede kolem 2000 delegátů, kteří podle předpokladů jmenují šéfem strany stávajícího čínského viceprezidenta Si Ťin-pchinga, jenž v čele KS Číny nahradí prezidenta Chu Ťin-tchaa. Druhým nejvyšším představitelem strany se má stát vicepremiér Li Kche-čchiang, jenž na tomto postu vystřídá premiéra Wen Ťia-paa.

Zatím ale není jasné, kdo obsadí další křesla ve vedení druhé největší ekonomiky světa. Podle pozorovatelů boj o ně ještě nebyl ukončen.

Atmosféra před sjezdem zhoustla také kvůli článku listu The New York Times z minulého týdne, podle nějž si rodina premiéra Wen Ťia-paa nashromáždila jmění ve výši 2,7 miliardy dolarů. Wen si přitom zakládal na obrazu obyčejného člověka, který vede nesmiřitelný boj s korupcí.

ČínaČína|profimedia.cz

Peking se bojí pingpongových reakcionářů i opeřenců

Vládnoucí strana před sjezdem dále zpřísnila již tak tvrdou cenzuru médií a internetu a Peking zaplavili příslušníci bezpečnostních sil. Západní tiskové agentury v posledních dnech přinášejí zprávy o množství bizarních zákazů, jež byly v souvislosti se sjezdem přijaty.

Sledovat zahraniční zprávy v televizi ve fitness centru. Navštívit koncert pod otevřeným nebem. Psát domácí úkoly po internetu. Koupit si nůž v supermarketu. Naobědvat se u stánku na ulici. Zúčastnit se maratonu. Stěžovat si. To všechno jsou aktivity, které jsou v Pekingu zapovězené, píše The Los Angeles Times.

V taxících v Pekingu je třeba podle agentury AP zakázáno stahovat okna. Pasažéři údajně musejí podepsat „cestovní dohodu“, v níž slibují, že se budou vyhýbat citlivým částem města a že nebudou otvírat okna či dveře, budou-li projíždět kolem „důležitých míst“.

Z toho důvodu dostali také prý řidiči taxi za úkol odstranit ze všech vozů kliky na otevírání dveří. Obrázky brutálně utržených kliček se hned objevily na populárním čínském mikroblogu Weibo. Na Weibo se rovněž objevily zvěsti, že úřady řidiče taxi varovaly, aby dávali pozor na cestující, kteří by chtěli vyhazovat z vozu pingpongové míčky s reakcionářskými slogany.

Zapovězeno je rovněž jakkoli narušovat vzdušný prostor nad metropolí. To se týká i pouštění modelářských letadel a vrtulníků či letů chovných holubů, jejichž majitelé dostali příkaz držet opeřence během sjezdu v holubnících.

ČínaČína|profimedia.cz

Z ulic mizí pouliční prodejci

Zpřísnění pravidel dopadá i na různé kulturní nebo sportovní akce, které jsou rušeny. A lidé v Pekingu to vůbec netěší. Pekingský maraton, který je světovou událostí a obyčejně se koná v říjnu, byl odsunut na blíže neupřesněné datum. Účastníci právnického kongresu, plánovaného na 10. října, dorazili na místo jednání, kde našli jen zapečetěné dveře a vzkaz, že požární sbor budovu uzavřel.

Z ulic prakticky zmizeli pouliční prodavači nabízející ťien-ping, pekingské palačinky, jež bývaly tak všudypřítomné jako hotdog v New Yorku, a k vidění není ani grilovaný čchuan, který je čínskou verzí kebabu, píší Los Angeles Times.

V pětihvězdičkových hotelech ve městě hosté cvičící na běhacích pásech a rotopedech nemohou jako kulisu poslouchat anglické švitoření hlasatelů televize CNN či jiných kanálů - všechny televizní přijímače jsou totiž nastaveny na čínské státní programy.

ČínaČína|profimedia.cz

Skandálům se čínští komunisté stejně nevyhnuli

Los Angeles Times ale upozorňují, že je-li cílem tvrdých opatření zabránit skandálu, tak přicházejí „s křížkem po funuse“. Za poslední rok totiž čínské vedení zažilo pořádnou dávku nechtěné pozornosti. V posledních měsících byla kupříkladu usvědčena z vraždy manželka někdejšího člena stranického politbyra Po Si-laje. Poradce prezidenta Chu Ťin-tchaa musel odstoupit kvůli autonehodě svého syna, jenž boural ve ferrari se dvěma obnaženými ženami na sedadlech spolujezdců. A předpokládaný budoucí čínský prezident Si Ťin-pching se na 17 dní ztratil z očí veřejnosti, aniž dosud cokoli vysvětlil.

Nepříjemnosti pro občany spojené s letošním sjezdem se vlekly, protože datum události zůstávalo dlouho v utajení a místní úřady pro jistotu vyčistily kalendář od různých akcí na většinu podzimu.

„Máme stále tajnůstkářskou stranu, která se bojí odhalit své skutečné kroky lidem, dokonce i termíny svých schůzek,“ prohlásil minulý měsíc slavný disidentský výtvarník Aj Wej-wej.