Čína se bojí dlouhotrvající recese

Čína, ilustrační foto

Čína, ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Wang Čchi-šan, čínský vicepremiér zodpovědný za dohled nad finančním sektorem, předikuje globálnímu hospodářství propad a dlouhotrvající recesi a varoval, že Čína musí prohloubit finanční reformy, aby recesi ustála.

„V současné chvíli je situace globálního hospodářství velmi vážná a v době nejistoty je jedinou věcí, kterou si můžeme být jistí, že nacházející ekonomická recese bude trvat dlouho,“ citovala Čchi-šana čínská státní média.

Jeho nečekaně pesimistická prohlášení by mohla připravit půdu uvolňování čínské monetární politiky a to navzdory obavám Pekingu z nafukující se cenové bubliny na domácím realitním trhu a chronickým ekonomickým těžkostem dvou hlavních exportních cílů Číny: Evropy a Spojených států.

Jeho slova také reflektují rostoucí obavy čínských zákonodárců o osud nepříliš vyvinutého finančního sektoru tváří tvář zvýšeným rizikům z ekonomického zpomalení. Čchi-šan prohlásil, že ve finančním sektoru existují „nějaké strukturální problémy“ a je potřeba je řešit, zároveň by se měla monetární politika chovat flexibilněji a více se orientovat na dlouhodobější cíle.

Podle vicepremiéra by regionální banky a spořitelní družstva měly zastavit slepou expanzi a soustředit se více na zvýšení vlastní efektivity a kvality svého rozvoje. Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně rostla o 9,1 procenta, což je sice zpomalení z 9,5 procenta ve druhém letošním kvartále, stále však záviděníhodný růst v době, kdy řada ekonomik „flirtuje“ s recesí. Nicméně většina analytiků je přesvědčena, že Čína v následujících měsících čeká zpomalení a věří, že Peking již začal uvolňovat svojí relativně přísnou monetární politiku.

Růst exportu do klíčových západních ekonomik zpomaluje a přehřívající se čínský realitní trh v posledních měsících zaznamenal ostrý propad transakcí, rostou tak obavy, že výstavbě domů a bytů – hlavnímu motoru ekonomického růstu – dochází dech.