Čína se Singapurem budují město pro půl milionu lidí, farmáře z polí přesouvají do start-upů

Sino-Singapore Knowledge City

Sino-Singapore Knowledge City Zdroj: SSKC

Čínsko-singapurské město
Sino-Singapore Knowledge City
3
Fotogalerie

Již šestý rok v řadě je Čína pro Singapur největším obchodním partnerem. Jejich poslední projekt může vzájemnou spolupráci ještě prohloubit. V těchto dnech se totiž prvním obyvatelům otevírá takzvané „Město znalostí“, jehož výstavbu země v rámci joint-venture zahájily před pěti lety. 

Projekt se nachází asi tři čtvrtě hodiny jízdy novou rychlodráhou od čínského Kantonu, hospodářské metropole s více než 14 miliony obyvatel. Zatím je pro osídlení připravena část města o rozloze pěti kilometrů čtverečních, v budoucnu má město zabírat až dvou a půl násobek této plochy. Svou rozlohou tak bude srovnatelné například s českým Hradcem Králové, většina obyvatel však bude bydlet ve výškových budovách.

Vzájemný projekt obou států má sloužit také jako vzor pro urbanizaci venkova. Ještě před několika lety území dnešního města zaujímaly především pole a farmy. Jejich obyvatelé a zaměstnanci se nyní začínají stěhovat do výškových budov, místní vláda pro ně chystá také rekvalifikační kurzy. Ambicí je vytvoření lokálního ekonomického a technologického centra, která by se mohlo stát vzorem i pro další venkovské oblasti Číny.

„Na mikroúrovni má Singapur mnoho zkušeností se správou menších a středně velkých měst, jistě proto máme Číně co nabídnout,“ uvedl pro server CNBC Nee Pai Chee, viceprezident společnosti Sinbridge International, která v projektu zastupuje singapurskou stranu.

Právě technologicky zaměření Singapurci by v projektu mohli najít uplatnění také díky dotacím, které mohou singapurské firmy získat například na pronájem kanceláří ve městě. Developeři se rovněž firmám zavázali hradit poplatky spojené se vstupem na burzu. Snahou města je ale i udržení populace, také proto pro prvních 80 tisíc obyvatel vzniklo již osmnáct škol. 

Klíčové partnerství

Již v minulosti Singapur s Čínou společně vybudovaly několik technologických parků. Ze strategického partnerství mezi Čínou a Singapurem po dlouhá léta profitovaly obě země, v poslední době se hovoří ale také o negativních dopadech. Ty jsou spojeny především s obchodní válkou, kterou vede nejlidnatější země světa se Spojenými státy, její dopady přitom zaznamenávají i v Singapuru.

V lednu tamní úřady oznámily pokles růstu ekonomiky v minulém roce na 3,3 procenta z předchozích 3,6 procent. Vývoz ze země se snížil dokonce o 8,5 procenta, což znamená nejhorší výsledek za poslední dva roky. Analytici přesto poukazují na skutečnost, že singapurská ekonomika stojí na relativně pevných základech, neobávají se proto, že by se provázanost s čínskou ekonomikou mohla proměnit v recesi.