Šéf diplomacie Petříček chystá rozšíření sítě ambasád. Nové budou v Mali nebo Singapuru

Tomáš Petříček

Tomáš Petříček Zdroj: Profimedia

Kvůli kontingentu české armády a také boji s migrací otevře ministerstvo zahraničí zastupitelský úřad v Mali. Ekonomické vztahy s Itálií posílí generální konzulát v Miláně, v plánu je i nové zastoupení v Singapuru.

Dva měsíce po nástupu do funkce poodkrývá nový šéf diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD) své priority. Chce rozšířit sít českých zastupitelských úřadů v cizině a zvýšit humanitární a rozvojovou pomoc hlavně v Africe. Plány se setkaly s kritikou prezidenta Miloše Zemana. O změnách na ambasádách i o sporu s prezidentem bude v pondělí jednat vláda.

Hned na začátku roku otevře ministerstvo zahraničí novou misi v Mali. „Máme tam druhý nejpočetnější vojenský kontingent. Druhým důvodem je boj s migrací,“ řekl v rozhovoru pro deník E15 Petříček.

Malijská vláda podle něj hodlá působit v oblasti Sahel, což je rozsáhlé území na jižním okraji Sahary. „Jde o zdrojové regiony migrace, kde bychom chtěli rozvíjet naši pomoc. Aby to bylo možné, musíme mít zastoupení přímo na místě,“ dodal.

V Africe plánuje Černínský palác další projekty v Etiopii. „Tato země je pro nás důležitá ekonomicky. I v jejím případě ale musíme zohledňovat bezpečnostní otázky, hlavně migraci,“ podotkl Petříček.

Chystá také obnovení generálního konzulátu v Miláně a možná i otevření ambasády v Singapuru. „Milán je významným ekonomickým centrem severní Itálie,“ doplnil ministr s tím, že česká diplomacie v zemi posílí.

Narazil tak na Zemana, který mu vytkl, že v Itálii, Maďarsku, Turecku a na Ukrajině má být snížen význam našeho zastoupení. „Jeho postup je neprofesionální, dělá hrubé chyby. Nezná význam Itálie v Evropské unii, nezná význam Maďarska ve visegrádské čtyřce,“ prohlásil prezident.

Podle Petříčka jde však o čistě administrativní opatření, kdy po konzultaci s náměstkem ministra vnitra pro státní službu Josefem Postráneckým sníží platy některým vedoucím pracovníkům, aby měl peníze ať už na nový úřad v Mali, nebo na konzulát v Miláně. „Systémové řešení předložím do jednoho až dvou měsíců,“ uvedl.

Diskutované změny bude řešit vláda. Ta má projednat vytvoření tří diplomatických míst v malijském Bamaku a snížení platových tříd o jeden stupeň u šéfů zastupitelských úřadů a jejich zástupců v Ankaře, Budapešti, Kyjevě a v Římě.

Kromě hlavy státu čelí Petříček kritice KSČM, která drží menšinový kabinet ANO a sociální demokracie u moci. Komunisté mu vytýkají postoje k rusko-ukrajinskému konfliktu. „Je evidentní, že k vlastnímu názoru nedospěl. Je tedy otázka, jestli dospěl na funkci ministra,“ řekl po víkendovém jednání strany její předseda Vojtěch Filip.