Čína sesadila USA. V obchodu se zbožím už je první na světě

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Čína v loňském roce předstihla USA a stala se největším obchodníkem se zbožím na světě. Poté, co asijská velmoc v roce 2011 předehnala Japonsko a stala se druhou největší ekonomikou na světě, je to pro Peking další milník v cestě na úplný vrchol.

Čína v roce 2012 dohromady vyvezla a dovezla zboží za 3,87 bilionu amerických dolarů, zveřejnil čínský celní úřad. To je více, než se podařilo USA, jejichž celkový obrat tvoří 3,82 bilionu. Na třetím místě v obchodu se zbožím se nachází Německo s dvěma biliony eury.

Spojené státy však nadále zůstávají největší ekonomikou na světě, s 15 biliony dolary jejich HDP dvakrát převyšuje výkon čínské ekonomiky, která má objem 7,3 bilionu dolarů. Čína a Německo mají velké obchodní přebytky, USA má naopak deficit a je čistým dovozcem.

Obchodní nadvláda Číny přichází dříve, než se čekalo. Například analytici z banky HSBC předvídali, že se Čína stane obchodníkem číslo jedna až v roce 2016. Pokud by se však do obchodu započítávaly i služby, USA by nadále zůstalo jedničkou, upozorňuje německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Spojené státy americké ztrácejí nadvládu nad světovým obchodem, která trvala od konce druhé světové války po rozpadu britského koloniálního impéria. Čínský vzestup začal v roce 1978 po konci éry diktátora Mao Ce-tunga. Od té doby roste čínská HDP každým rokem v průměru o 9,9 procenta – alespoň podle oficiálních informací, které ale mnozí zpochybňují. V roce 2009 se Čína stala největším exportérem.

Pro evropské státy bude důležitější Čína než vlastní soused, míní analytik

Nová pozice Číny coby obchodníka číslo jedna oživí debaty o tom, že by měl Peking přijmout výraznější roli ve světovém obchodu. Vláda druhé největší ekonomiky světa se v tomto ohledu zatím drží zpátky. Lze také čekat, že přibude kritiky čínské manipulace měnou, která zlevňuje čínské výrobky. Tak či onak, Čína bude dál posilovat.

„Pro mnoho zemí se brzy stane nejdůležitějším obchodním partnerem. Už v tomto desetiletí budou mít některé evropské země více bilaterálního obchodu než se svými sousedy,“ řekl pro FAZ Jim O’Neill z investiční banky Goldman Sachs. Podle jeho mínění bude do roku 2020 Německo vozit dvakrát tolik zboží do Číny než dnes vozí do Francie, která byla po desetiletí hlavním obchodním partnerem.