Čína skupuje „Mittelstand“ - německé střední podniky

Německo, průmysl

Německo, průmysl Zdroj: profimedia.cz

Angelu Merkelovou do Pekingu na konci minulého týdne doprovázeli kapitáni německého průmyslu – šéfové firem, jako jsou Siemens, Volkswagen či ThyssenKrupp. Všichni si chtějí uždíbnout kus z čínského balíku peněz. Jenže čínské firmy mají mnohem větší zájem investovat do středně velkých podniků. Tyto firmy zvané „Mittelstand“ zaměstnávají sedmdesát procent Němců a tvoří páteř ekonomiky.

Naposledy v pondělí koupila Shangdong Heavy Industries čtvrtinu wiesbadenské firmy Kion Group, která vyrábí vysokozdvižné vozíky. Za její akcie zaplatila 738 milionů eur, téměř 18,4 miliardy korun. Co se týče objemu, je to zatím největší nákup německé firmy čínskou. Tato transakce je však jen poslední z řady podobných. Zatímco novinové titulky okupují jména slavných značek, Číňané tiše skupují neznámé německé klenoty. Často se jedná o úzce vyhraněné výrobce motorů, nástrojů, autodílů a elektrického vybavení.

Navzdory dluhové krizi považuje každý čtvrtý čínský manažer Německo za jedno z nejlepších míst pro investice, zjistil nedávný průzkum ve čtyřech stovkách čínských firem, jejž provedla společnost Ernst & Young.

Společnost Sany Heavy Industry koupila v lednu německého výrobce čerpadel betonových směsí Putzmeister Holding za 360 milionů eur. V dubnu pak Xuzhou Construction Machinery koupila většinu ve Schwing Group, dalším výrobci betonových pump. A v srpnnu čínská automobilka China Youngman Automobile Group získala povolení koupit německou firmu Viseon Bus za deset milionů eur. „Číňané chtějí přetavit obří devizové rezervy do reálného kapitálu,“ komentoval pro deník Wall Street Journal profesor Johann Eekhoff z Univerzity v Kolíně.