Čína uzavřela v Británii obchodní smlouvy za 1,4 miliardy liber

stavba dálničního tunelu

stavba dálničního tunelu Zdroj: ctk

Británie a Čína dnes u příležitosti návštěvy čínského premiéra Wen Ťia-paa v Británii uzavřely obchodní smlouvy za zhruba 1,4 miliardy liber (asi 38,4 miliardy korun). Kontrakty předpokládají investice čínských firem do britské infrastruktury a čeká se od nich další posílení obchodu mezi oběma zeměmi.

Britský premiér David Cameron při společném vystoupení na závěr Wenovy třídenní návštěvy jmenoval zejména předběžnou smlouvu mezi britskou energetickou společností BG a finančním ústavem Bank of China. Ta poskytne BG úvěrovou linkou až 1,5 miliardy liber na rozšíření jejích obchodních aktivit v Číně. „Naším cílem je dosáhnout do roku 2015 bilaterálního obchodu v hodnotě stovek miliard dolarů,“ řekl Cameron na tiskové konferenci.

Snahou Británie je dostat obchod s Čínou do poloviny desetiletí na dvojnásobek. Britská vláda sleduje strategii rozšiřování obchodu s mladými tržními ekonomikami, aby kompenzovala slabou domácí poptávku v situaci výrazných škrtů ve vládních výdajích.

Pozorovatelé předpokládají, že po Wenově návštěvě Čína obnoví dovoz britského drůbežího masa, zastavený v roce 2007 po vypuknutí ptačí chřipky na jedné východoanglické farmě. Předpokládá se také zvýšení vývozu britského vepřového, jemuž uvolnila cestu dohoda z loňského listopadu.

„Šíře dohod, které jsme dnes sjednali, ukazuje, že z uvolňování trhů můžeme získat všichni a že EU a Čína by měly nadále otevírat obchod v obou směrech,“ uvedl Cameron.

Wenova návštěva Británie je součástí jeho turné po Evropě. Nejprve navštívil Maďarsko, z Británie odlétá do Německa. Cameron hovořil na schůzce s čínským protějškem hlavně o politických záležitostech jako situaci na Blízkém východě a o nepokojích v Libyi. Obě země mají rozdílný názor například na vývoj situace v Sýrii.