Čína varuje analytiky, kteří odmítají oficiální hospodářské předpovědi

čísla ze šanghajské burzy

čísla ze šanghajské burzy Zdroj: ctk/AP

Čína se rozhodla rázně vyřešit narůstající obavy z vývoje svého hospodářství. Namísto ekonomických opatření ale zvolil Peking netradiční metodu. Cenzoři, regulátoři akciového trhu a další úřady veřejně pohrozily analytikům a komentátorům, aby nepublikovaly takové názory, které se rozcházejí s oficiálními ekonomickými prognózami, píše deník Wall Street Journal.

Posílená cenzura je součástí snahy, o níž podle amerického listu mluví i lidé zevnitř vládnoucí komunistické strany, má za cíl zastavit odliv peněz ze země. Čína se v posledních letech vyrovnává se zpomalováním ekonomického růstu a mnozí lidé v obavách z dalšího vývoje převádějí úspory do zahraničí.

V minulosti se přitom čínská cenzura zaměřovala převážně jen na politické disidenty, zatímco ekonomičtí komentátoři si užívali relativní svobody, protože vláda uznávala, že dostupné hospodářské informace prospívají ekonomickému růstu. Po loňských propadech na akciových trzích a poklesu kurzu jüanu se ale přístup výrazně změnil.

Ekonomku napomenul sám zaměstnavatel

Již druhé varování obdržela například Lin Cchaj-i, hlavní ekonomka investiční banky Guotai Junan Securities, která dlouhodobě upozorňuje na rostoucí zadlužení firem, hrozbu realitní bubliny a oslabování čínské měny, potvrdili nejmenovaní představitelé čínských úřadů.

První varování přišlo od regulátora akciového trhu, druhé pak přímo od samotné banky, které jí nařídilo vyhýbat se příliš pesimistickým komentářům ohledně ekonomiky a obzvláště pak čínské měny.

Cn GDP Growth Rate

Podobné napomenutí obdržel i nejméně jeden čínský think tank, píše Wall Street Journal. V tomto případě se výtka týkala kritiky na adresu vládního programu na snížení dluhu státních firem.

Pište pozitivně

Úroveň cenzury v Číně od nástupu prezidenta Si Ťin-Pchinga posiluje. Na seznam blokovaných internetových stránek v posledních přibily weby řady zahraničních médií. Nedávno například cenzoři napříč čínským internetem mazali jakékoli zmínky o kauze Panama Papers kvůli tomu, že na seznamu lidí ukrývajících peníze do daňových rájů se objevilo i několik příbuzných čínského prezidenta, napsal web China Digital Times. Internetové stránky BBC a CNN Peking ze stejného důvodu týden blokoval.

Na začátku roku Si navštívil redakce tří čelných státních médií – agentury Nová Čína, deníku People’s Daily a Čínské centrální televize, aby jejich novináře poučil o potřebě držet se stranické linie. Redaktoři se shodují, že od této návštěvy stoupl tlak na to, aby se vyhýbali kritickým tématům a o ekonomice psali pozitivně.