Číňané objevují kouzlo hostelů. Mnohem více cestují

Číňané objevují kouzlo hostelů

Číňané objevují kouzlo hostelů Zdroj: Reuters,

Cestovat po světě s batohem na zádech a přespávat v laciných hostelech bývalo výsadou západní mládeže. V poslední době je však luxus tradičního hotelu ochotno vyměnit za „baťůžkářskou“ atmosféru hostelu také čím dál více Číňanů. S rostoucí střední třídou bude v Číně turistů přibývat.

Majitelé hostelů se shodují, že kdo dokáže udržet určitý standard, uspěje a vydělá. Chris Čch’-ang pracoval v Singapuru v logistice. Práce ho nebavila, a tak se rozhodl splnit si sen o vlastní potápěčské škole. „Trh v Singapuru, Indonésii a Malajsii byl přesycený, tak jsem se vydal na průzkum do Číny na ostrov Chaj-nan,“ vzpomíná čtyřicetiletý Singapuřan. „Zjistil jsem, že tady pro potápění nejsou vhodné podmínky. Čínští rybáři všechno vylovili, korály jsou zničené, moře je prázdné. Tak jsem místo toho založil hostel,“ říká Čch’-ang.

Hodnocení je základ

Jeho hostel Sanya Backpackers ve městě San-ja má nejvyšší hodnocení na serveru Hostelworld.com. Na jeho stěnách visí pochvalné diplomy od webu Tripadvisor.com, kde cestovatelé hodnotí kvalitu služeb. Úspěch na podobných serverech je v době mobilního internetu alfou a omegou hostelového podnikání. Hostely s vysokým hodnocením mají v sezoně plno na několik dní dopředu, ty se špatnou pověstí zejí prázdnotou.

Nejúspěšnější hostely v Číně často provozují cizinci, kteří mají větší cit pro potřeby západního člověka. Hostelů je hodně, kvalita různá. „Kopírují nás. Mají stejné názvy. Ale netrápí mě to. Za rok jim hodnocení spadne dolů a zavřou,“ hodnotí konkurenci Čch’-ang. Většinu hostů v Sanya Backpackers tvoří cizinci, podíl Číňanů ale roste. „Číňané začínají chápat koncept hostelu,“ říká majitel.

Jeho podniku se daří. Počáteční náklady se mu vrátily za první rok, od té doby je hostel v zisku. Zisk činí 500 tisíc jüanů za rok (asi 1,7 milionu korun). Čch’-ang a jeho žena právě školí personál pro nový hostel ve městě Jang-šuo. „Je tam velká konkurence, ale věřím, že prorazíme. Když věci děláte pořádně, peníze přijdou samy, uzavírá Čch’-ang.

Čínská love story

Odlišný příběh vypráví Australan David Shaw, majitel několika hostelů v horském městě Dálí v provincii Jün-nan. Původně pracoval v telekomunikacích, ale když praskla internetová bublina, přišel o práci. Začal cestovat po Evropě a Asii a přespával v hostelech. „Po šesti letech baťůžkaření jsem zjistil, co je dobré a co ne. Hlavní je zajistit ty základní věci: pohodlnou postel, teplou vodu a příjemný společný prostor, kde se lidé mohou potkávat,“ říká dvaačtyřicetiletý Shaw.

Během cestování po Číně Shaw potkal Sung, svou současnou ženu. „Sung do Austrálie nechtěla. Hledali jsme místo v Číně, kde se nám oběma líbí. Tak jsme skončili v Dálí,“ popisuje. V Dálí, starobylém městě u jezera uprostřed hor, v roce 2007 Shaw založil hostel Jade Emu. Za šest let tu vytvořil menší impérium o pěti budovách. Dálí je jednou z nejoblíbenějších destinací jak pro cestovatele ze Západu, tak z Číny.

O tržbách Shaw mluvit nechce, podniku se ale evidentně daří. Na trhu je podle hosteliéra dost místa pro další hostely. „Turismus v Číně rozhodně poroste. Mladých Číňanů, kteří mohou a chtějí cestovat, přibývá. Nejdříve byla většina hostů ze Západu. Teď je zhruba 30 procent z Číny. Vyrovnává se to. Čína také láká čím dál tím víc cizinců. O Číně se mluví každý den a stále více jsou to pozitivní zprávy. Takže hostely tu mají budoucnost,“ uzavírá Shaw.

Divokým Východostánem (15): Jakoby Čína