Číňané si na povolení druhého dítěte budou muset počkat do jara

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: epSos.de via Wikimedia Commons (CC BY 2.0)

Čína bude nadále přísně uplatňovat politiku jednoho dítěte, dokud oficiálně nevstoupí v platnost nově oznámené nařízení, které umožňuje rodinám mít dva potomky. Uvedl to dnes čínský Státní výbor pro zdraví a plánované rodičovství. Uvolnění tvrdých opatření na kontrolu porodnosti oznámilo minulý týden vedení vládnoucí komunistické strany, musí ho ale oficiálně schválit parlament na svém výročním zasedání, které je plánováno na březen.

„Před (ratifikací) všechny správní oblasti musejí uplatňovat stávající zákony a pravidla týkající se populace a plánování rodičovství a nesmějí jednat podle své vlastní vůle,“ zdůraznil zmíněný úřad ve svém prohlášení. Dokument je v protikladu k tvrzení nejmenovaného představitele výboru pro plánované rodičovství z provincie Chu-nan, který minulý týden řekl, že páry čekající nyní druhého potomka nebudou potrestány, napsala agentura Reuters.

Dvě děti by podle výboru pro plánované rodičovství mohlo mít v Číně nově až 90 milionů rodin, což by mohlo vést ke zvýšení populace až na 1,45 miliardy obyvatel v roce 2030. V nejlidnatější zemi světa nyní podle sčítání z konce loňského roku žije 1,37 miliardy lidí.

K přísné politice pod heslem jedna rodina - jedno dítě přistoupilo čínské vedení v roce 1980, aby kvůli omezeným zdrojům zbrzdilo populační explozi. Politika, která zabránila podle odhadů do konce roku 2013 narození 400 milionů dětí, vedla k nuceným potratům i k vraždám novorozeňat.

Postupné uvolňování

Opatření se následně zmírňovala, takže si postupně směly dvě děti pořídit obyvatelé venkova, zástupci etnických menšin a od listopadu 2013 také páry, kde alespoň jeden rodič byl jedináček. Na novou možnost mít dvě děti reagovala řada rodičů vlažně, uvedla agentura Reuters minulý týden po dotazech mezi čínskou veřejností. Číňané obvykle uváděly, že pořídit si druhé dítě by pro ně bylo drahé.

Největší čínský internetový prodejce Alibaba nicméně sdělil, že den po oznámení o uvolnění politiky jednoho dítěte vzrostlo vyhledávání knih o početí a těhotenství stonásobně a dále stoupá. Podle prodejce Alibaba měli zájem o tyto knihy nejvíce lidé s relativně vysokými příjmy žijící v malých městech, nejnižší zájem naopak jevili obyvatelé nejrozvinutějších měst, kam patří i Peking a Šanghaj.