Číňané zaplavili penězi krizí zasaženou Evropu, další investice přicházejí

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu

Šanghajská čtvrť Pchu-tung, centrum nové zóny volného obchodu Zdroj: CC BY 3.0: Pierre Selim - Wikimedia Commons

Zatímco globální investoři opouštěli Evropu v nejhorším období dluhové krize, čínské firmy se vydaly opačným směrem. Peníze od čínských firem dokonce putovaly i do těch nejvíce zasažených zemí eurozóny, píše Financial Times. V roce 2010 celkový objem čínských přímých investic v EU podle výpočtů Deutsche Bank činil více než 6,1 miliardy eur (167,5 miliardy Kč), na konci roku 2012 byla však již tato částka více než čtyřnásobná, dosahovala téměř 27 miliard eur.

Nákupní horečka nebyla podle analytiků nic menšího, než transformace modelu čínských investic v zahraničí. A očekává se, že v příštím desetiletí investice dále porostou.

„Viděli jsem obrovský růst čínských investic v Evropě, zejména (fúzí a akvizic) během vrcholu dluhové krize,“ řekl FT analytik výzkumné společnosti Rhodium Group Thilo Hanemann. „Byly to částečně příležitostné nákupy, protože majetek byl levný, a částečně to byl strukturální dlouhodobý posun čínských investic v zahraničí, od zajištění si přírodních zdrojů v rozvojových zemích po koupi značek a technologií v rozvinutých zemích.“

Peníze se stěhují z Afriky do Evropy

Oficiální čínské údaje o investicích jsou obecně považovány za nespolehlivé, protože vláda neměří většinu aktivit dceřiných firem čínských společností v daňových rájích a nesnaží se zjistit, kde investice skončily. Nezávislé subjekty jako Rhodium Group a Heritage Foundation však zaznamenaly nedávný posun čínských peněz z afrických rozvojových zemí bohatých na nerostné zdroje k partnerským projektům v rozvinutých zemích, včetně Evropy.

Důležitou roli v tomto přesunu začínají hrát i soukromé čínské společnosti. Podle objemu investic v zahraničí jsou v čele státní firmy. Mezi roky 2008 a 2013 měly podle Deutsche Bank státní firmy na čínských investicích v Evropě podíl 78 procent. Mezi roky 2011 a 2013 se však začíná zvyšovat aktivita soukromých čínských firem a jejich podíl na fúzích a akvizicích v Evropě stoupl na více než 30 procent ze čtyř procent v předchozích třech letech.

Investice porostou, rekordy ale trhat nebudou

Čínské investice v Evropě sice rostou, ale zároveň čelí několika překážkám. „Ve vztahu k čínským devizovým rezervám, které činí čtyři biliony dolarů, není objem zas tak velký, protože Evropa není ochotná prodat Číně své špičkové technologie a nemá tolik dalších nabídek, které by Čína opravdu chtěla,“ řekl FT Derek Scissors z American Enterprise Institute. „V budoucnosti zřejmě uvidíme stabilní růst (čínských investic v Evropě), ale žádné obrovské průlomy.“

Podle oficiálních údajů přímé zahraniční investice v Číně loni činily 117 miliard dolarů (2,5 bilionu korun), a překonaly tak investice Číny v zahraničí, které dosáhly 108 miliard USD. Stejná zpráva naznačuje, že Evropa byla jediným regionem, který zažil pokles investic, a to o 15 procent. Nicméně údaje nezahrnují tok investic přes Hongkong, který má na investicích do Evropy výrazný podíl. Ekonom Citic Bank Liao Qun odhaduje, že celkové investice Číny v zahraničí překročí do roku 2017 hranici 200 miliard USD a podíl Evropy na této částce poroste.