Číně se daří. Její export stoupl v červenci skoro o pětinu, překonal tak očekávání

Vlájka Číny

Vlájka Číny Zdroj: ProfiMedia

Export z Číny se v červenci meziročně zvýšil o 18 procent bezmála na 333 miliard dolarů (zhruba osm bilionů Kč) po červnovém nárůstu o 17,9 procenta. Oznámil to dnes čínský celní úřad. Je to výraznější nárůst, než se očekávalo. Vývoj překonal obavy, že obchod nepříznivě ovlivní slábnoucí světová poptávka. Znamená to i vzpruhu pro čínskou ekonomiku, kterou oslabují přísná protipandemická opatření a pokles trhu s nemovitostmi.

Ekonomové v anketě agentury Bloomberg v průměru očekávali, že export v červenci vzroste o 14,1 procenta.Dovoz do Číny minulý měsíc vzrostl o 2,3 procenta, zatímco v červnu se zvýšil o jedno procento. Analytici v průměru odhadovali, že v červenci stoupne o čtyři procenta. Peking v důsledku toho vykázal rekordní přebytek obchodní bilance, a to 101,3 miliardy dolarů.

"Růst vývozu z Číny opět pozitivně překvapil. Silný růst vývozu nadále pomáhá čínské ekonomice v obtížném roce, protože domácí poptávka zůstává slabá," uvedl ekonom Zhang Zhiwei ze společnosti Pinpoint Asset Management.

Mnozí analytici však očekávají, že se dodávky budou kvůli ochlazení globální spotřeby snižovat. Statistika zaměřená na aktivitu zpracovatelského průmyslu z minulého týdne ukázala, že poptávka v červenci oslabila. Indexy objednávek a výroby klesly na nejslabší úroveň od začátku pandemie.

Čína je druhou největší ekonomikou světa za Spojenými státy. Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí klesla proti předchozím třem měsícům o 2,6 procenta, což je více, než se čekalo. V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt (HDP) zvýšil o 0,4 procenta, zatímco analytici čekali víc. Je to zároveň nejslabší čtvrtletní růst od začátku koronavirové pandemie.