Čínský prezident přiletěl na první oficiální návštěvu USA

Čínský prezident Si Ťin-pching

Čínský prezident Si Ťin-pching Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Na svou první oficiální návštěvu USA přiletěl do Seattlu čínský prezident Si Ťin-pching. Na západě USA stráví čínský vůdce první tři dny svého pobytu, státní večeře v Bílém domě ve Washingtonu ho čeká v pátek. Čína si od návštěvy slibuje zejména rozšíření hospodářských styků se Spojenými státy.

Si se má na západě USA setkat s místními americkými politiky a podnikateli. Prohlédne si továrnu letecké společnosti Boeing ve městě Everett ve státě Washington a navštíví nedaleké sídlo internetového gigantu Microsoft v Redmondu.

V Bílém domě podle americké televize ABC čekají Si Ťin-pchinga nepříjemné otázky. Americká vláda si veřejně stěžuje na útoky čínských hackerů proti vládním úřadům a firmám v USA, se znepokojením sleduje Washington i územní nároky, které Peking stále důrazněji uplatňuje na ostrovy v Jihočínském moři.

Pentagonu se nelíbí pokračující masivní vyzbrojování čínské armády. Čínský prezident, který se zahraničními novináři hovoří zřídka, před cestou do USA poskytl rozhovoru listu The Wall Street Journal, v němž zopakoval oficiální stanoviska k politickému a hospodářskému vývoji ve světě.

Stín na cestu čínského prezidenta vrhá kauza americké podnikatelky, kterou čínské úřady zadržují kvůli podezření ze špionáže

Jak dnes uvedla televize CNN, čínští občané si rozhovor přečíst nemohli, protože webové stránky amerického listu čínská cenzura blokuje.

Stín na cestu čínského prezidenta vrhá kauza americké podnikatelky, kterou čínské úřady zadržují kvůli podezření ze špionáže. Manžel byznysmenky, která je vězněna už půl roku, se rozhodl zveřejnit její osud právě v souvislosti s návštěvou Si Ťin-pchinga v USA.

Podnikatelka Sandy Phanová-Gillisová, která žije v Houstonu v USA, má podle agentury AP vietnamské a americké občanství a čínské předky. Podle amerického tisku se živí poskytováním poradenských služeb americkým a čínským obchodníkům.

Mluvčí Bílého domu Josh Earnest dnes oznámil, že americká diplomacie adresovala kvůli kauze čínským úřadům „přímé otázky“. Americká vláda podle něj považuje za zneklidňující, že řada dřívějších dotazů na osud Phanové-Gillisové zůstala nezodpovězena.