Čínský růst klesl pod magickou hranici 8 procent

Šanghajské panorama.

Šanghajské panorama. Zdroj: profimedia.cz

Čínský ekonomický růst zpomalil na nejnižší úroveň od ekonomické krize v roce 2009. Čína v uplynulém čtvrtletí rostla tempem 7,6 procenta a spadla tak pod magickou hranici 8 procent. Desetiletí mamutího růstu druhé největší ekonomiky na světě je tak s konečnou platností u konce.

Ještě v prvním kvartálu rostl čínský HDP tempem 8,1 procenta. Za zpomalením růstu je třeba hledat kombinaci několika faktorů. Na prvním místě je určitě špatný odbyt čínského zboží na exportním trhu číslo jedna, kterým je pro Čínu Evropská unie. Druhá příčina je stagnující realitní trh, který brzdí stavební průmysl. A za třetí: nízká domácí spotřeba.

Jen pro srovnání: za stejné první čtvrtletí, kdy čínská ekonomika rostla o 8,1 procent, ta česká se o jedno procento zmenšila. I takové Německo má růst jen mírně nad nulou. Jiné rychle rostoucí ekonomiky jako třeba Rusko či Indie rostou jen tempem 5 procent, Brazílie pouze 1,6 procenta. Hospodářství USA se potácí na 1,6 procentním růstu. V tomto srovnání je čínský růst ještě dost dobrý.

Zpomalující růst draka ale bortí naděje, že se z čínské ekonomiky stane světová hospodářská lokomotiva, která potáhne globální ekonomický růst vzhůru. Navíc: Čína byla zvyklá na jiné tempo; v letech 2001 až 2010 rostla průměrně o 10,5 procent za rok.

„Tohle by mělo být letošní dno,“ říká pro deník Wall Street Journal analytička Bank of America Lu Tingová. „Růst HDP se ve třetím kvartálu zvedne, protože začnou být znát vládní opatření přijatá v květnu,“ upřesnila.

Vláda se snaží hlavně přilákat zahraniční investice pomocí postupného otevírání. Dalším krokem je snižování úrokových sazeb centrální bankou. To už přineslo určité výsledky: počet nových úvěrů v červnu stoupl na miliard 919 juanů (144 miliard dolarů) z 793 miliard juanů v květnu.

Podle pekingské vlády podíl domácí spotřeby na růstu HDP roste, i když pomaleji, než by si asi přála. Spotřeba se na růstu podílela 57 procenty, oproti 47 procentům v prvním pololetí roku 2011. Snížil se naopak podíl, kterým na HDP přispívají investice z velkých infrastrukturálních a stavebních projektů.

Podle analytiků by měl růst čínského HDP opět zrychlit a na konci roku se ustálit na výsledných 8 procentech.