Čínským developerům je Velká zeď malá

Čína, Peking

Čína, Peking Zdroj: Bon Adrien, Flickr, CC BY 2.0

Čínský realitní trh je opět o krůček blíže krizovému scénáři. Místní developeři totiž přestávají věřit, že jim byznys v zemi Draka bude dále vynášet. Své miliardy tak stále častěji utrácejí mimo svou zemi. Jen během prvního čtvrtletí se objem peněz investovaných čínskými realitními firmami v zahraničí oproti loňskému roku bezmála zdvojnásobil. Byznysmeni nejčastěji cílí na prestižní adresy pro bydlení, jejich peníze obvykle končí v Americe a Velké Británii.

Podle dat shromážděných poradenskou společností Jones Lang La Salle (JLL) investovali Číňané v prvním kvartálu do rezidenčních projektů v zahraničí 1,1 miliardy dolarů, což představuje více než 80procentní nárůst oproti stejnému období loňského roku. Za zvýšeným zájmem o zahraniční investice stojí především rozčarování developerů ze slábnoucího výkonu čínské ekonomiky. S tím je totiž spojen silný tlak na ceny nemovitostí, a řada místních projektů se tak přestala vyplácet.

Na trhu "přitvrzuje"

O zostřující se situaci na čínském realitním trhu svědčí fakt, že stále více regionů v zemi hlásí pokles cen. V dubnu se tak podle indexu China Real Estate meziměsíčně snížily ceny nemovitostí ve 45 ze 100 největších čínských měst, v březnu to bylo o čtvrtinu méně. Slábnoucí ceny nemovitostí mají konečně dopad i na banky, které v obavách z propadu hodnoty zástav zpřísňují podmínky úvěrování.

Výsledkem je ochlazení zájmu o developerský byznys. Podle agentury Reuters se tak podíl investic do nemovitostí v prvním čtvrtletí snížil z loňských 15 na 12 procent čínského HDP, a chřadnoucí realitní trh se tak stal jedním z rozhodujících důvodů zvolnění růstu čínského hospodářství. Každé tři procentní body poklesu realitních investic totiž podle analýzy Nomury srazí růst čínské ekonomiky o půl procenta.

Miliardy přesměrovaných investic naopak podpoří ceny realit v zahraničí. Trhákem se má stát poptávka Číňanů po komerčních nemovitostech. Studie JLL počítá s tím, že developeři za ně letos utratí kolem 10 miliard dolarů, čímž by padly historické rekordy. V prvním kvartálu přitekla z Pekingu do komerčních realit zatím miliarda dolarů. Za Velkou zeď se čínský kapitál chystá především ve formě joint ventures a obdobných partnerství se zahraničními realitními hráči.

Lákavá je i evropská energetika
O kontrolní podíl v řeckém provozovateli sítě pro přenos elektřiny ADMIE projevilo zájem pět uchazečů. Řecká vláda hodlá v podniku prodat dvoutřetinový podíl. Privatizaci bude mít na starosti společnost PPC, která firmu ADMIE vlastní. ADMIE provozuje vysokonapěťovou síť v celkové délce kolem 11 tisíc kilometrů. Mezi zájemci je například čínská společnost China State Grid Corporation (SGCC), která již přede dvěma lety koupila čtvrtinový podíl v portugalském provozovateli sítě pro přenos elektřiny REN. SGCC dala najevo, že hodlá v investicích do evropských energetických podniků pokračovat, pokud bude jejich cena přiměřená

čtk