Čínští hackeři získali tajné informace o protiraketovém štítu USA

Odpal americké rakety Patriot

Odpal americké rakety Patriot Zdroj: wikimedia.org

Čínští hackeři získali informace o víc než dvaceti amerických zbraňových systémech, mezi nimiž jsou i důležité komponenty budovaného protiraketového štítu. Uvádí to zpráva expertů připravená pro americké ministerstvo obrany, z níž citoval list The Washington Post.

Podvodně získané údaje by podle odborníků mohl Peking využít v případném konfliktu, například vyřazením komunikačních sítí nebo narušením datového spojení. Čína by rovněž mohla americké tajné dokumenty využít při vývoji vlastních zbraní, uvedl The Washington Post.

Hackeři se údajně dostali k informacím o americkém protiraketovém systému Patriot či o námořním obranném raketovém systému Aegis, který Pentagon využívá při budování evropského protiraketového štítu. Počítačoví útočníci údajně získali i informace o stíhacích letounech F/A-18 či F-35, o letadlech s kolmým startem V-22 Osprey či vrtulnících Black Hawk.

Zpráva amerických expertů podle listu The Washington Post neobsahuje žádné informace o tom, jak se hackeři k informacím dostali či kdy k útoku došlo. Nevyplývá z ní ani, zda hackeři napadli vládní počítačové sítě nebo informační systémy výrobců či jejich subdodavatelů.

Pentagon v nedávné informaci pro poslance amerického Kongresu uvedl, že Čína využívá špionážní informace k modernizaci své armády. Terčem hackerských útoků, za něž podle Pentagonu nese odpovědnost čínská vláda a armáda, jsou americké vládní agentury a výrobci zbraní. Čína obvinění odmítá jako nepodložené.

Americký prezident Barack Obama vnímá kybernetické ohrožení jako zásadní bezpečnostní problém současné doby. Zpráva odborníků z letošního ledna upozornila na to, že Pentagon v současnosti není připraven čelit případnému komplexnímu kyberkonfliktu.