Čínští oficíři přicházejí o nelegální zdroje, před ochodem do výslužby projdou auditem

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Čínské vedení si chce posvítit na úplatné armádní velitele. Než důstojníci odejdou do výslužby nebo se dočkají povýšení, budou muset projít osobním auditem. Objevují se ale hlasy zpochybňující účinnost opatření.

Prezident Si Ťin-pching slíbil, že mezi elitou vymýtí korupci, která vyvolává hněv lidí a sociální nepokoje. Vojsko, čítající 2,3 milionu lidí, přitom není výjimkou. Asi nejkřiklavějším skandálem bylo loňské zatčení generála Ku Ťün-šana, jenž působil v úseku logistiky. Přišel prý k velkým ziskům díky nelegálním obchodům s pozemky a svým známým věnoval čtyři stovky bytů určených pro vysloužilé důstojníky.

Někteří kritici poměrů naznačují, že jde o poměrně běžnou praxi. Úplatkářství a zneužívání pravomocí ve vojsku podle nich představují větší bezpečnostní riziko než vnější hrozby. „Je těžké si představit, že by zkorumpovaná armáda přemohla nepřátele a dosáhla vítězství,“ uvedl generálmajor Luo Jüan, známý ochotou diskutovat o situaci v armádě i na sociálních sítích.

Prezident po svém nástupu k moci učinil několik opatření, nařídil například kontrolu vojenského majetku. Provádí časté přepadové návštěvy základen a zakázal velitelům pořádat opulentní alkoholové večírky. Důstojníky před mezníky v kariéře čeká prověrka. Kontroloři se budou zajímat o jejich nemovitosti. Zaměří se také na to, jak využívají služební auta i jak zacházejí s podřízenými.

„Velkým omezením bude nedostatek transparentnosti, což platí i v případě dalších stránek dozoru nad vojáky,“ komentoval pro Reuters krok australský profesor a specialista na Čínu Roderic Broadhurst. Považuje za pravděpodobné, že vysoce postavení představitelé po opatření delegují nezákonné aktivity na nižší šarže.

Podle některých zpráv navíc armádní důstojníky vyděsila aféra někdejšího privilegovaného politika Po Si-laje a začali kvůli ní převádět peníze do zahraničí, hlavně na Tchaj-wan.