Čínští úředníci sledují film o pádu SSSR. Mají se poučit z chyb Moskvy

Si Ťin-pching zavádí nový kurz

Si Ťin-pching zavádí nový kurz Zdroj: ctk

Šéf komunistické strany ve východočínské provincii Tiang-su poslal místní úředníky na zvláštní školení. Dostali příkaz sledovat šestidílný dokumentární film o pádu Sovětského svazu, který jim má připomenou osud ohrožující i Čínu.

„Dnešek v Sovětském svazu představuje zítřek v Číně.“ Tímto heslem se Čína řídila v období vrcholné slávy SSSR, nyní se ale snaží za každou cenu sovětskému osudu vyhnout. Také dokument, na který už dříve upozornil deník South China Morning Post, sice začíná v době sovětského rozkvětu, rychle se ale dostává k nepokojům na začátku 90. let a rozpadu země.

Podle filmu za rozpad nemůže komunismus, ale jednotliví politici, především Michail Gorbačov, který zavedl demokratické reformy přibližující SSSR Západu a oslabil moc komunistické strany. Místní komunistický vůdce Luo Č'-ťün věří, že jeho podřízení tak „správně porozumí lekci z historie“.

Dokumentární sérii vyprodukoval penzionovaný čínský generál Liou Ja-čou, který je blízkým příbuzným bývalého prezidenta Li Sien-niena. Zatímco oficiální místa vyznění filmu chválí, čínští historii jej kritizují za nepřesný a zavádějící výklad dějin.

Film „postrádá racionální analýzu, je zaměřený na obhajobu stalinistického systému a na mnoha místech je ideologicky zabarvený,“ prohlásila nedávno čínská historička Cuo Feng-žung z Ústřední stranické školy, čínského vládního think tanku. Podle ní film na místo vzdělávání diváky pouze mate.

Film se součástí celostátní ideologické kampaně, kterou v září inicioval čínský prezident Si Ťin-pching, aby posílil disciplínu mezi stranickými funkcionáři. Podle čínských expertů tak chce stran zabránit svržení režimu kvůli rozšíření západních myšlenek prostřednictvím popkultury a médií.