Členky Pussy Riot jsou na svobodě, pomohla jim Putinova amnestie

Marija Aljochinová krátce po svém propustění z vězení

Marija Aljochinová krátce po svém propustění z vězení Zdroj: ctk

Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová, dvě dosud vězněné členky ruské punkové skupiny Pussy Riot, byly dnes propuštěny na svobodu. Aktivistkám, které si odpykávaly kontroverzní trest za svůj protest proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a rostoucí moci pravoslavných kněží, pomohla na svobodu Putinova amnestie.

„Právě ji propustili,“ potvrdil agentuře Reuters také manžel druhé z vězněných členek Pussy Riot Tolokonnikovové. Ta se na svobodě ocitla o několik hodin později.

Aljochinová si ve vězeňským táborem IK-2 v Nižním Novgorodu odpykávala dvouletý trest. „Nemyslím si, že jde o humanitární akt,“ řekla po svém propuštění ruské internetové televizi Dožď. „Myslím, si, že to je PR trik,“ dodala s tím, že kdyby to bylo možné, amnestii by odmítla.

Pussy Riot se proslavily loni v únoru svou „punkovou modlitbou Bohorodičko, vyžeň Putina“ v hlavním moskevském chrámu. Tři dopadené členky kapely byly odsouzeny za výtržnost na dva roky, Jekatěrině Samucevičové byl trest změněn na podmíněný.

Církev chce s Pussy Riot "diskutovat"

Ruská pravoslavná církev dnes nabídla členkám Pussy Riot dialog. Jejich čin v moskevském chrámu Krista spasitele byl sice přímo namířen proti rostoucímu politickému vlivu pravoslavných popů, církev nicméně chová naději, že názory dívek „prošly vývojem“. Podle mluvčího moskevského patriarchátu jsou duchovní připraveni s Aljochinovou a Tolokonnikovovou o jejich postojích diskutovat.

„Jsme připraveni k dialogu. Nikomu ho ale vnucovat nebudeme,“ řekl dnes ruským novinářům mluvčí patriarchátu Vsevolod Čaplin. K určitému kontaktu podle něj došlo už během věznění obou dívek - několik vzkazů si prý vyměnili přes advokáty, Aljochinová se na vedení církve obrátila i dopisem. „K radikální změně jejich názorů ale dialog zatím nevedl,“ připustil Čaplin.

Sám Putin před dvěma dny prohlásil, že amnestie pro členky Pussy Riot je spjata výlučně s humanitárními důvody a neznamená přehodnocení jejich činu. Aljochinová a Tolokonnikovová jsou matkami malých dětí.

Ruská vězeňská správa připravuje propuštění stovek amnestovaných vězňů. Očekává se také zatčených aktivistů Greenpeace, zadržených v Rusku kvůli protestu proti těžbě ropy.

Naděžda TolokonnikovováNaděžda Tolokonnikovová | CC BY-SA 3.0: Denis Bochkarev - Wikimedia CommonsNaděžda Tolokonnikovová