Co brzdí ekonomiku USA? Majetková nerovnost

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: David Vagaday

Prohlubující se rozdíly v majetkových poměrech Američanů zbrzdily zotavení Spojených států z hospodářské recese a zhoršují dlouhodobé vyhlídky tamní ekonomiky. Vyplývá to z analýzy ratingové agentury Standard & Poor's (S&P).

Hlavní ekonomka S&P ve Spojených státech Beth Ann Bovinová uvedla, že majetková nerovnováha začíná nabývat extrémních rozměrů, které „je nutné sledovat, protože poškozují růst“.

Rostoucí koncentrace majetku v rukou úzké skupiny Američanů podle agentury AP přispěla k rozhodnutí S&P zhoršit dlouhodobý výhled růstu americké ekonomiky.

S&P nyní předpokládá, že v příštích deseti letech bude průměrný růst činit 2,5 procenta ročně. V předchozí prognóze staré pět let přitom počítala s ročním růstem 2,8 procenta.

Analýza S&P se nicméně staví proti tomu, aby byly ke snížení majetkové nerovnováhy využity daňové zákony. Majetkové rozdíly by podle ní pomohl zmírnit spíše širší přístup ke vzdělání, které obvykle zajišťuje vyšší mzdu. S&P odhaduje, že růst americké ekonomiky by byl v příštích pěti letech o půl procentního bodu ročně rychlejší, kdyby průměrný zaměstnanec v USA úspěšně absolvoval o pouhý jeden školní rok více.

S&P rovněž upozornila, že vysoké zdanění, jehož cílem by bylo snížit majetkovou nerovnováhu, by mohlo některé lidi zbavit motivace k práci a přimět podniky k přijímání nižšího počtu zaměstnanců kvůli zvýšeným mzdovým nákladům.

Nejméně chudých je v České republice