Čtveřice slovenských stran podepsala koaliční smlouvu, hlavní slovo má Smer

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico

Slovenský premiér a šéf strany Směr-SD Robert Fico Zdroj: ctk/AP

Předsedové čtyř politických stran na Slovensku dnes podepsali koaliční smlouvu. Nejsilnější zastoupení v novém kabinetu, který vzejde z nedávných parlamentních voleb, budou mít sociální demokraté (Směr-SD) současného premiéra Roberta Fica. Koalice Směru-SD, Slovenské národní strany (SNS) a stran Most-Híd a Síť byla označována za jedno z řešení volebního patu, když se do sněmovny dostalo osm politických stran a hnutí včetně krajní pravice.

Poprvé v novodobé historii Slovenska budou součástí vládní koalice nacionalistická SNS a strana Most-Híd, která zastupuje početnou maďarskou menšinu. Most-Híd ještě donedávna odmítal spolupráci se SNS, která byla součástí koalice za první Ficovy vlády v letech 2006 až 2010, kdy byly vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem napjaté. Tehdejší předseda SNS Ján Slota nešetřil slovními výpady proti Maďarům.

Už minulý týden se čtyřkoalice dohodla na základech programového prohlášení nového kabinetu, který vystřídá dosluhující jednobarevnou vládu Směru-SD. Strany se například přihlásily k pokračování proevropské a proatlantické orientace Slovenska a slíbily prosazovat protikorupční program.

„Pokud chceme, aby se Slovensku nadále dařilo, potřebujeme elementární bezpečnost a klid v zemi. Proto si přeji, aby kromě programových priorit, na kterých jsme se shodli, to byla právě bezpečnost Slovenské republiky a bezpečnost našich občanů, která je základem dalšího klidného vývoje Slovenské republiky,“ řekl Fico po podpisu koaliční smlouvy. Tomu předcházela minuta ticha za oběti dnešních teroristických útoků v Belgii.

Předseda SNS Andrej Danko řekl, že koaliční strany přistoupily ke značným kompromisům. „Nepochybně jsou mezi námi věci, které vnímáme jinak. Vědomi si odpovědnosti, jsme překonali svá ega,“ řekl šéf druhé nejsilnější koaliční strany.

Sestava národní dohody má před sebou jeden velký úkol, a to svým vlastním výkonem vrátit mnoha zklamaným lidem důvěru v to, že stát pro ně nemusí být zdrojem starostí

Podle předsedy strany Most-Híd Bély Bugára výsledky parlamentních voleb ukázaly, že Slovensko se mění. „Volební výsledky postavili každého z nás před těžké rozhodnutí, a to v období, kdy před Evropou jsou nové výzvy,“ řekl Bugár, jehož strana čelila kritice dalších stran pravého středu za to, že se spolu se stranou Síť nakonec rozhodla vytvořit vládu se sociálními demokraty.

Nejvíce, až devět křesel včetně postu premiéra, připadne v novém patnáctičlenném kabinetu Směru-SD, který volby 5. března sice vyhrál, ale současně přišel o většinu ve sněmovně.

Předsedu sociálních demokratů Fica, který je nejdéle sloužícím premiérem od vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, následně prezident Andrej Kiska pověřil sestavením nové vlády. Na ministerských postech zůstanou například současný šéf diplomacie Miroslav Lajčák a také ministři financí, vnitra, sociálních věcí nebo kultury.

Vytvoření čtyřkoalice umožnily dvě strany pravého středu, Most-Híd a Síť, které změnily svůj dřívější odmítavý postoj k povolební spolupráci se sociální demokracií. Zejména strana Síť po rozhodnutí jednat o vytvoření koalice se Směrem-SD čelila vnitrostranickému rozkolu a její řady opustili tři z deseti zvolených poslanců.

81 hlasů

Ze stejného důvodu přišla o jednoho poslance i strana Most-Híd. I bez těchto čtyř poslanců bude mít koalice ve 150členné sněmovně 81 hlasů, tedy potřebnou většinu ke schválení programového prohlášení vlády i k prosazení běžných zákonů.

„Sestava národní dohody má před sebou jeden velký úkol, a to svým vlastním výkonem vrátit mnoha zklamaným lidem důvěru v to, že stát pro ně nemusí být zdrojem starostí, ale poskytovatelem veřejných služeb a že v něm platí rovnost před zákonem,“ uvedl k nové vládní koalici předseda strany Síť Radoslav Procházka.

Současná Ficova vláda v souladu s ústavou podá demisi po první povolební schůzi sněmovny, která se uskuteční ve středu a na které noví poslanci kromě jiného složí slib a budou volit vedení Národní rady. Následně hlava státu bude moci jmenovat novou vládu.

Martin Čaban: Hledání českého Kotleby