Další lodě s uprchlíky se potápí, EU svolala mimořádný summit

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto)

Uprchlíci na lodi (ilustrační foto) Zdroj: CTK

uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci vylovení na řeckém pobřeží
uprchlíci v Itálii
8
Fotogalerie
Ve Středozemním moři přibývá lodí převážejících uprchlíky, které se ocitly v problémech, začaly se potápět či přímo ztroskotaly. Bilance za dnešní den hovoří zatím o více než 20 obětech z řad běženců, jejich počet se ale může výrazně zvýšit vzhledem k tomu, že na ohrožených plavidlech, které vyslaly nouzový signál, cestuje až 450 nelegálních imigrantů. Italské a maltské námořní síly podnikají podle italského premiéra Mattea Renziho operaci na jejich záchranu.

Loď italské pobřežní stráže dovezla dnes na Maltu těla 24 uprchlíků, kteří zahynuli o víkendu při ztroskotání rybářského plavidla převážejícího běžence z Libye. Italská loď Gregoretti těla obětí tragédie brzy ráno předala maltským úřadům a pokračovala v cestě na Sicílii s 28 lidmi, kteří neštěstí přežili.

Oběti budou pohřbeny na Maltě. Podle jednoho z přeživších cestovalo na lodi až 950 osob. Na rozsáhlé záchranné a pátrací akci se i nadále podílí několik plavidel, mimo jiné obchodní lodě i lodě námořnictva a pobřežní stráže. Nasazeny byly také vrtulníky.

Situaci s uprchlíky bude ve čtvrtek probírat mimořádný summit EU
Mimořádný summit EU se ve čtvrtek bude zabývat situací, kdy ve Středozemním moři umírají stovky lidí ve snaze dostat se do Evropy. Svolání schůzky oznámil předseda Evropské rady Donald Tusk.

Další tři lodě v nouzi

Nejspíš v podobné oblasti se dnes ocitly v nouzi další údajně tři lodě. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) oznámila, že obdržela nouzové volání z mezinárodních vod ve Středozemním moři. Volající údajně uvedl, že na jeho lodi je až 300 osob a plavidlo se potápí. I italský premiér Matteo Renzi potvrdil, že reagují na nouzové volání dvou lodí s uprchlíky, na kterých by mohlo být až 450 osob. Běžence se snaží zachránit italské a maltské námořnictvo.

Italská policie oznámila, že se jí podařilo rozbít obrovskou síť pašeráků lidí, kteří organizovali cesty běženců z Afriky do Evropy. Zadrženo bylo přes několik stovek osob, mezi nimi i Ermias Ghermay a Medhane Yehdego Redae, kteří byli považováni ze „nejvýznamnější pašeráky osob operující na takzvané libyjské trase“, uvedla agentura ANSA. Zločinecká organizace operovala v oblasti Palerma, Agrigenta a Katánie a spolupracovala se skupinami činnými v Africe a zejména na jejím severu. kontinentu. Údajně se jim podařilo do Itálie propašovat tisíce lidí.

Příliv uprchlíků do jižních států EU

Problémy s přílivem uprchlíků řeší i Řecko. Nedaleko východního pobřeží řeckého ostrova Rhodos dnes ztroskotala loď převážející nelegální imigranty, která vyplula z Turecka. Jak oznámila řecká pobřežní stráž, při neštěstí se utopili nejméně tři lidé, asi 90 jich bylo zachráněno. Dřevěné plavilo narazilo na skály a rozlomilo se. Lidé na palubě prý nečekali na možnou pomoc, ale začali skákat do vody. Řecká televize přinesla záběry kusů rozlomené lodi plujících na hladině moře, kterých se drží uprchlíci a snaží se doplavat ke břehu.

Body, které EU nabídla k řešení migrace ve Středomoří
Posílení společných operací ve Středozemním moři, konkrétně operací Triton a Poseidon, zdvojnásobením finančních zdrojů i počtu prostředků umožňujících vyhledávací a záchranné operace.
Systematická snaha dopadat a ničit plavidla užívaná pašeráky. Pozitivní výsledky operace Atalanta (kolem Somálska) by měly inspirovat k podobným krokům proti pašerákům ve Středozemním moři.
Agentury Europol, Frontex, EASO (Evropský podpůrný azylový úřad) a Eurojust se budou pravidelně setkávat a spolupracovat na sdílení informací o způsobech práce pašeráků, na jejich trestání a na sledování jejich finančních zdrojů.
EASO vyšle týmy do Itálie a Řecka ke společnému vyřizování žádostí o azyl.
Členské země zajistí, že všem migrantům budou odebírány otisky prstů.
Zvážení možnosti mechanismu nouzového přemísťování.
Celoevropský dobrovolný pilotní projekt přesídlování s 5000 místy pro osoby, které potřebují ochranu.
Zřízení nového programu návratu nelegálních migrantů z členských zemí na hranicích EU, který bude koordinovat agentura Frontex.
Větší angažmá v zemích sousedících s Libyí prostřednictvím společné snahy Evropské komise a Evropské diplomatické služby, posílení iniciativ v Nigeru.
Rozmístění styčných úředníků pro migraci v klíčových třetích zemích tak, aby mohli sbírat informace o migračních tocích a posílit roli zastoupení EU.

O situaci ve Středozemním moři dnes jednají i unijní ministři zahraničí a vnitra. Šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek při příchodu na dnešní schůzku zdůraznil, že řešením není postup, který by usnadnil organizovanému zločinu práci. „Měli bychom hledat cestu, jak bránit tomu, aby se na těchto lodích lidé vydávali na cestu,“ uvedl. Zmínil přitom například vytvořením záchytných míst přímo na africkém pobřeží.

Italský premiér Matteo Renzi žádá nynější osmadvacítku o svolání mimořádného summitu, který by se měl krizí zabývat. Stálý předseda Evropské rady Donald Tusk zatím tuto možnost stále zvažuje. Podle českého premiéra tragédie ve Středozemním moři nemohou nikoho nechat klidným. Aby se jim předešlo, musí Evropská unie usilovat o stabilizaci zemí, odkud uprchlíci přicházejí. Premiér Bohuslav Sobotka to dnes uvedl po jednání české a polské vlády v Praze. Dodal, že Česká republika je připravena navýšit pomoc uprchlíkům.