Další mír nebude. Hamas odmítl prodloužení příměří, Izrael souhlasil

Izraelští vojáci pozorují výbuchy v Gaze

Izraelští vojáci pozorují výbuchy v Gaze Zdroj: ctk

Izrael souhlasil s prodloužením původně dvanáctihodinového humanitárního příměří v Pásmu Gazy o další čtyři hodiny, tedy do půlnoci místního času (23:00 SELČ). Humanitární příměří bylo určeno k vyhledání a pomoci raněným a doplnění zásob v Pásmu. Prodloužit klid zbraní v Gaze o obnovitelných 24 hodin již dříve během dne na jednání v Paříži navrhli světoví diplomaté. Radikálové z palestinského hnutí Hamas ale prodloužení odmítli a obnovili ostřelování z Gazy

Odmítnutí podle agentur AP a Reuters sdělil mluvčí Hamasu Samí abú Zuhrí a ozbrojené křídlo tohoto hnutí. Podle izraelské armády bylo po zamítnutí prodlouženého příměří vypáleno z Gazy na Izrael několik raket. Obyvatele oblastí, kde se odehrály těžké boje, armáda varovala, aby se do míst nevraceli.

O případném dalším prodloužení klidu zbraní bude jednat izraelský bezpečnostní kabinet, který se opět sejde ještě v sobotu večer. Konflikt trvá od 8. července a nepřežilo ho podle agentur přes 1000 lidí, z nichž většina jsou Palestinci.

Diplomaté se sešli na francouzském ministerstvu zahraničí. Přítomen byl šéf domácí diplomacie Laurent Fabius, jeho americký protějšek John Kerry a dále šéfové diplomacií Německa Frank-Walter Steinmeier a Británie Philip Hammond. Pozváni byli i zástupci Itálie, Kataru, Turecka a Evropské unie. Bojující strany, tedy Izrael a Hamas, přímo zastoupeny nebyly, za Hamas jednal Katar a Turecko.

Fabius po skončení rozhovorů řekl, že se všichni účastníci shodli na tom, že by humanitární příměří mělo být prodlouženo o dalších 24 hodin, přičemž taková příměří by byla obnovitelná. „Byla to kvalitní schůzka, podařilo se na ní sjednotit názor na mezinárodní akci ve prospěch příměří v Gaze. Všichni vyzýváme obě strany, aby prodloužily humanitární příměří, které je v platnosti nyní. Všichni také chceme, aby bylo co nejrychleji dohodnuto trvalé příměří, které bude odpovídat zároveň izraelským bezpečnostním požadavkům a zároveň legitimním potřebám Palestinců,“ řekl Fabius.

Zastavit zabíjení, ne ukazovat prstem

Steinmeier po pařížském jednání řekl, že se ministři nesnažili označit toho, kdo nese za konflikt odpovědnost, ale najít „společné stanovisko k tomu, aby se zastavilo zabíjení“. „Základní je, jak přesvědčit Hamas o tom, že Pásmo Gazy nemůže sloužit ke skladování zbraní,“ řekl ministr.

„Co se Izraele týče, není důvod bránit lidem z Gazy doplnit zásoby, pokud armáda bude moci pokračovat v hledání a ničení tunelů. Nevedeme válku s občany Gazy,“ citoval svůj zdroj Reuters. Podle izraelských sdělovacích prostředků se má k jednání o příměří v 19:30 SELČ sejít izraelský bezpečnostní kabinet.

Jedním z prostředníků jednání o příměří byl v minulých dnech Egypt, jehož zástupce ale v Paříži nebyl. Fabius telefonoval po jednání do Káhiry a o výsledku jednání informoval. Stejně tak dostala zprávu palestinská samospráva v Ramalláhu.

Egypt: Obě strany se dostatečně nesnaží dohodnout se

Egypt se v otázce konfliktu neshoduje s Tureckem. Káhira tento týden obvinila obě strany, že nemají skutečnou vůli boje zastavit. Předseda turecké vlády Recep Tayyip Erdogan ve čtvrtek Egypt obvinil, že k palestinskému problému nepřistupuje „upřímně“, na což dnes Káhira reagovala předvoláním tureckého chargé d'affaires.

Kerry byl celý týden na Blízkém východě a snažil se dojednat delší příměří, avšak jeho podmínky zatím ani jedna strana nepřijala. Přistoupily pouze na dvanáctihodinovou humanitární přestávku s tím, že Izrael nepřestane hledat tunely, které radikálové z palestinského Hamasu vyhloubili pod hranicí Pásma. Zatím se jich podařilo najít přes 30.

Kerry a generální tajemník OSN Pan Ki-mun chtějí prosadit sedmidenní příměří. Hamas si klade podmínku ukončení blokády pásma, Izrael chce zase zničit všechny tunely a raketovou výzbroj Hamasu.