Další nálety. Spojené státy útočí v Sýrii "téměř nepřetržitě"

Raketa Tomahawk vypálená z USS Barry (ilustrační foto)

Raketa Tomahawk vypálená z USS Barry (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: DVIDSHUB via Flickr

Spojené státy v noci na dnešek podnikly nové letecké údery proti radikálnímu hnutí Islámský stát v Sýrii. S odvoláním na nejmenovaného představitele americké obrany to uvedla agentura AFP. Podle tohoto zdroje jsou operace v Sýrii již "téměř nepřetržité".

„V Sýrii probíhají americké letecké operace,“ řekl představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Počet úderů, jejich cíle ani případnou účast jiného státu neupřesnil. V kampani proti IS v Sýrii Američanům pomáhá pět arabských spojenců - Jordánsko, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn.

Cíle: bojovníci IS kolem města Kobani

Podle zpravodajské stanice BBC byly terčem nových úderů bojovníci IS, kteří již několik dní obléhají a chtějí dobýt strategické syrské město Ajn al-Arab (známé pod kurdským názvem Kobani) u hranice s Tureckem. Letouny spojenců podle BBC létaly v oblasti od pátečního večera a výbuchy střel bylo slyšet ještě dnes ráno. Z oblasti již uprchlo do Turecka asi 140 tisíc civilistů.

Ozbrojenci se toto kurdské město snaží dobýt již týden, zatím obsadili desítky vesnic v jeho okolí. Zpravodaj BBC uvedl, že Kurdové jsou za letecké údery vděčni, ale není jisté, zda jim pomohou město ubránit.

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Londýně uvedla, že letecké údery dnes v Sýrii pokračovaly proti pozicím IS poprvé i v provincii Homs v centrální části země. Poprvé prý byly útoky vedeny i proti cílům v oblastech Dajr az-Zaur, Halab a Rakka, kde sídlí vedení IS. SOHR podle agentury AFP poznamenala, že cíle úderů byly daleko od pozic syrských vládních sil prezidenta Bašára Asada.

Spojené státy s pomocí Francie od minulého týdne útočí také na pozice IS v Iráku. V pátek se k nim přidaly svými bojovými letouny i Británie, Belgie a Dánsko.

Islámský stát vyzval nedávno své přívržence ve světě, aby útočili na občany a území členů této západní koalice. Vlnu pobouření pak v minulých dnech vyvolala vražda francouzského turisty, kterého islamisté unesli na severu Alžírska.

Postoj vybraných zemí k leteckým úderům
Arabské země

Na leteckých úderech Američanů proti pozicím IS v Sýrii se podílejí také Bahrajn, Jordánsko, Katar, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Saúdská Arábie také poskytne své území k americkému výcviku syrských bojovníků proti IS.

Rovněž Egypt, který se potýká s teroristickými útoky, podporuje mezinárodně koordinovanou akci proti IS, leteckých úderů se ale zatím nehodlá účastnit. Násilnou kampaň islamistických radikálů v Egyptě odstartovalo loňské svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího armádou. Terčem islamistů jsou většinou bezpečnostní síly.
Austrálie

Austrálie 22. září oznámila, že se připojí k leteckým úderům na IS. Neupřesnila však, zda se australské stíhačky budou podílet přímo na bombardování, nebo poskytnou pouze podporu.
Belgie, Nizozemsko

Obě země chtějí vyslat do Iráku po šesti stíhačkách F-16.
Británie

Zapojení armády ostrovního království do letecké války proti IS schválil v pátek britský parlament - pouze však v Iráku. Země se chystá vyslat do boje šest bombardovacích stíhaček Tornado. Británie zatím dodává zbraně a materiální pomoc kurdským jednotkám, které bojují proti islamistům, a slíbila také, že pomůže s jejich výcvikem.
Česko

Česká republika podle premiéra Bohuslava Sobotky neuvažuje o tom, že by se do letecké operace zapojila. Premiér připomněl zásilky munice, která byla poslána z České republiky do Iráku na podporu bojovníků z kurdských jednotek.
Dánsko

V pátek země oznámila, že k leteckým úderům v Iráku vyšle sedm stíhaček F-16 a rovněž 250 členů personálu.
Francie

Francouzské stíhací letouny 19. září poprvé udeřily na pozice IS v Iráku a zničily islamistům sklad. Francie se tak stala první zemí, která se oficiálně připojila k americkým náletům na cíle IS. Země rovněž pomáhá v boji proti radikálům dodávkami zbraní a podílí se na výcviku kurdských jednotek bojujících proti islamistům. Poté, co islamisté zavraždili uneseného francouzského občana, zvažuje Francie rozšíření svých leteckých úderů i na muslimské radikály v Sýrii.
NATO

NATO neplánuje své přímé vojenské zapojení do vojenských operací, je ale připraveno, pokud o to požádá vláda v Bagdádu, pomoci s výcvikem iráckých bezpečnostních sil. Chce se také podílet na lepší výměně zpravodajských informací, která má členským zemím pomoci vyrovnat se s hrozbou plynoucí z návratu některých bojovníků IS zpět do jejich mateřských zemí v Evropě.
Německo

Německo v polovině září oznámilo, že se k leteckým útokům proti IS nepřipojí. Vláda ale rozhodla, že Kurdům, kteří v severním Iráku bojují proti IS, Německo dodá protipancéřové rakety a samopaly.
Rusko, Írán

Moskva oznámila, že americké nálety proti islamistům v Sýrii bez souhlasu Damašku a mandátu OSN představují akt agrese. Ke kritice náletů se přidal íránský prezident Hasan Rúhání.
Spojené státy

Spojené státy nasadily své letectvo proti islamistům v Iráku v srpnu a omezovaly se pouze na západ a sever země. Od 8. srpna tam podnikly více než 160 náletů. Nedávno Američané poprvé zaútočili na pozice radikálů i poblíž Bagdádu a od 23. září podnikají s několika arabskými zeměmi letecké údery proti pozicím IS v Sýrii. USA se také podílejí na výcviku a vyzbrojování iráckých a kurdských jednotek.
Turecko

Členská země NATO, která sousedí s Irákem i Sýrií, tento týden uvedla, že by mohla poskytnout vojenskou nebo logistickou pomoc při náletech pod vedením USA, které jsou namířeny proti pozicím IS. Turecko je ochotno spolupracovat i při humanitární pomoci. Země v minulých dnech přijala 138.000 syrských Kurdů, kteří utekli před postupujícími radikály z IS.

Analýza: Jak se platí džihád