Damašek: O pozici prezidenta v Ženevě jednat nehodláme

Damašek, Sýrie,

Damašek, Sýrie, Zdroj: CTK

Syrská vláda nebude v Ženevě čekat na další účastníky rozhovorů déle než 24 hodin. Prohlásil to syrský ministr zahraničí Valíd Mualim. Rozhovory mají začít v pondělí a vládní delegace tam odjede v neděli. Opozice, která má s vládou jednat odděleně, má ale mnohé výhrady k předmětu jednání a požaduje zejména udržení příměří a rozšíření humanitární pomoci.

Chce se také zaměřit na vyjednání přechodné vlády. Mualimovy dnešní výroky jeden ze zástupců opozice označil jako vtloukání hřebíků do rakve ženevských rozhovorů. Mualim vyloučil, že Damašek přistoupí na debatu o prezidentských volbách. O tom podle něj mohou rozhodovat jedině Syřané sami, ne OSN, která rozhovory zprostředkovává. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura podle ministra „nemá právo“ jednat o volbách prezidenta.

„Nebudeme jednat s nikým, kdo hovoří o obsazení postu prezidenta. Doporučuji těm, kdo o této diskusi uvažují, aby na rozhovory nejezdili,“ prohlásil Mualim na tiskové konferenci. Vláda prý nepřipustí ani debatu o „federalizaci“ Sýrie, protože podporuje udržení celistvosti země.

Nebudeme jednat s nikým, kdo hovoří o obsazení postu prezidenta

Munzir Máchús z opoziční vyjednávací komise (HNC) prohlásil, že Mualim zatlouká hřebíky do rakve ženevských rozhovorů a pohřbívá je dříve, než začaly. Opozice je prý proti účasti ve vládě, která bude jen rozšířením té současné. HNC oznámila, že se rozhovorů zúčastní, ale chce prosadit přechodnou vládu, která bud mít plnohodnotné exekutivní pravomoci a v níž prezident Bašár Asad ani jeho spolupracovníci nebudou. Požaduje také reorganizaci syrských ozbrojených složek.

Program rozhovorů, jejichž první kolo začalo v lednu, ale brzy bylo přerušeno, stanoví prosincová rezoluce OSN. Podle ní se má dohodnout přechodná vláda, která vyjedná změnu ústavy a připraví do 18 měsíců volby. Druhé kolo mělo původně začít 7. března, ale kvůli výhradám opozice byl termín několikrát odsunut.

V dokumentech nic takového nebylo

Mualim upozornil, že se v dokumentech OSN nehovoří o předání prezidentské pravomoci. Důrazně varoval opozici před vynucováním podmínek, když řekl, že rozhovory skončí neúspěchem, pokud druhá strana podlehne mylné iluzi, že se ženevskými rozhovory může dostat k moci. Protistranou syrské vládní delegace jsou zástupci syrské opozice. Rozhovory jsou nepřímé a zprostředkovatelem je OSN.

Vláda je podle Mualima rozhodnuta dodržovat i nadále příměří dohodnuté před čtrnácti dny. Americký ministr zahraničí John Kerry dnes řekl, že se díky klidu zbraní podařilo zklidnit násilnosti až o 90 procent.

Co s Kurdy?

Problematickým tématem rozhovorů může být také role syrských Kurdů. Rusko jako spojenec Damašku v pátek de Misturu vyzvalo, aby Kurdy přizval k jednáním. Mualim dnes prohlásil, že Kurdové jsou účastníci bojů a jsou v témže „zákopu“ jako syrská armáda. Proti účasti Kurdů je zásadně Turecko, které podporuje opozici. De Mistura by proti jejich účasti v rozhovorech nebyl. Švýcarskému listu Le Temps řekl, že „Kurdové jsou důležitým hráčem v Sýrii a měla by se najít cesta, aby mohli vyjádři svůj názor na ústavu a vedení státu“. Kurdové ovládají asi desetinu syrského území a jsou zapojeni do bojů proti radikálům na syrsko-turecké hranici.

Ruské ministerstvo obrany dnes podle agentury Reuters prohlásilo, že příměří v Sýrii je podle něj v zásadě dodržováno a že má informace o deseti porušeních klidu zbraní za posledních 24 hodin. Dosud se prý příměří rozhodlo dodržovat 42 ozbrojených skupin. Ministerstvo rovněž uvedlo, že Turecko pokračuje v ostřelování pozic syrských Kudrů.