De Kerchove: O data o džihádistech se musí země Schengenu podělit

Gilles de Kerchove

Gilles de Kerchove Zdroj: ctk

Do Schengenského informačního systému (SIS II) je třeba dostat veškeré informace o evropských džihádistech, kterými disponují členské země Evropské unie. V Bruselu to prohlásil unijní protiteroristický koordinátor Gilles de Kerchove. Ministři vnitra a spravedlnosti osmadvacítky se předtím na mimořádném jednání shodli mimo jiné i na výrazném zintenzivnění výměny zpravodajských údajů.

„Je vlastně zbytečné takové informace mít, když se nedostanou do evropské databáze,“ řekl novinářům De Kerchove. SIS II umožňuje spolupráci orgánů zemí schengenského prostoru volného pohybu. Shromažďuje údaje nejen o osobách, kradených autech, zbraních, falešných bankovkách či identifikačních kartách. Přístup k němu mají policejní centrály a imigrační úřady.

O dnešní ministerskou schůzku požádala Francie poté, co před týdnem teroristé s evropským občanstvím, ale napojeni na organizaci Islámský stát (IS), zabili v Paříži 129 lidí. Usnesli se kromě jiného i právě na potřebě do SIS II dostat data o pravděpodobných „zahraničních bojovnících“, kteří z Evropy cestují bojovat do Sýrie a Iráku. Zrychlit by se měly například také diskuse o propojení národních databází DNA, otisků prstů a registrací vozidel.

Je vlastně zbytečné takové informace mít, když se nedostanou do evropské databáze

Podstatně zlepšit by se podle závěrů jednání měla také spolupráce členských zemí EU s Europolem, který policejní práci koordinuje na unijní úrovni. Už ve čtvrtek v europarlamentu na nedostatky upozorňoval šéf Europolu Rob Wainwright. Dnes několik ministrů vnitra uvedlo, že databázi Europolu týkající se právě radikálních islamistů a jejich cest do Sýrie a Iráku doplňuje pouze pět z unijních států.

De Kerchove upozornil, že potřeba je také změna pravidel, která práci Europolu i dalších agentur řídí. Podle těch současných se totiž například Europol nesmí o své údaje dělit s agenturou Frontex, která má na starosti pomoc členským zemím s ochranou vnějších hranic EU, a tedy řeší také bezpečnostní rizika spojená s nynější migrační krizí.

Europol je nejlepší základ pro spolupráci zemí zasažených stejným problémem

„Europol je nejlepší základ pro spolupráci zemí zasažených stejným problémem,“ poznamenal evropský protiteroristický koordinátor. Od počátku příštího roku začne navíc v rámci Europolu pracovat specializované protiteroristické středisko ECTC (European Counter Terrorist Centre). I to by mělo zvýšit schopnost zemí sdílet informace a operativně spolupracovat v otázkách jako jsou právě radikalizovaní bojovníci, ale také nelegální obchod se zbraněmi či financování terorismu.

O tom hovoří další část závěrů dnešního ministerského jednání. Evropská komise by podle nich měla kromě jiného přijít s návrhy, jak zlepšit kontroly elektronických a anonymních plateb, virtuálních měn na internetu či převodů zlata a dalších drahých kovů a podobně.