„Deal done“, píše Van Rompuy. Rozpočet EU ale ohrožují europoslanci

Herman van Rompuy

Herman van Rompuy Zdroj: profimedia.cz

Premiér Petr Nečas nakonec nevyužil svého veta rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020. Jak na Twitteru oznámil unijní prezident Herman Van Rompuy, rozpočet byl po celonočním jednání schválen. Pro Česko byla klíčová takzvaná kohezní politika. To je nástroj k pomoci k chudším regionům, kam se řadí všechny české regiony s výjimkou Prahy. ČR by měla získat zhruba 20,5 miliardy eur (cca půl bilionu korun). Rozpočet ještě může odmítnout Evropský parlament.

„Jednání bylo velmi komplikované a nepopírám, že i velmi náročné,“ řekl český premiér Petr Nečas po více než 24hodinovém rokování. Praha podle něj díky své připravenosti využít veto získala nakonec větší množství peněz, které může z evropských fondů čerpat, než s jakým původní návrh počítal. Oproti současnému rozpočtu pro roky 2007 až 2013, kdy je pro Česko vyčleněno až 26,7 miliardy eur, je to nicméně menší částka. Vetem hrozily také třeba Itálie, Francie či Británie.

Lídři zemí EU se dohodli pro následující sedmileté období na celkových výdajích v závazcích 960 miliard eur (přes 24 bilionů korun), což je o několik desítek miliard eur méně, než předpokládal původní návrh Evropské komise. Podle Nečase jsou úspory výhodné i pro Česko, které v novém období ušetří na příspěvcích do společné poklady asi 1,2 miliardy eur (téměř 23 miliard korun). To je zhruba částka, kterou by Praha měla do Bruselu každoročně odvádět.

ČR, která v porovnání s ostatními zeměmi zbohatla, takže pokles příjmů z EU očekávala, by ale i tak měla být mezi prvními pěti státy v rámci sedmadvacítky v přepočtu kohezních peněz, tedy peněz z fondů na podporu chudších regionů, na hlavu.

Představitelé unijních zemí uvítali, že se jim podařilo dohodnout na sníženém rozpočtu, původní návrhy počítaly s výdaji o několik desítek miliard eur vyššími. I euroskeptický britský premiér David Cameron ujistil britské daňové poplatníky, že výsledek je pro ně dobrý. Podle německé kancléřky Angely Merkelové dohoda umožní hospodářský růst i vyšší zaměstnanost. Francouzský prezident François Hollande ji označil za „dobrý kompromis“.

Dohoda může narazit na parlament

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso podobně jako unijní prezident Herman Van Rompuy, který summitu předsedal, očekávali „ambicióznější rozpočet“, výsledek ale oceňují. Podle Van Rompuye není rozpočet nejspíš pro žádný stát dokonalý, ale pro každou zemi obsahuje mnoho dobrého. Unijní prezident zároveň vyzval Evropský parlament, aby k dohodě o rozpočtu zaujal odpovědný přístup a nezablokoval ji.

Společné odmítavé stanovisko k rozpočtu dnes vydali šéf Evropské lidové strany (PPE) Joseph Daul, předseda socialistů (S&D) Hannes Swoboda, Guy Verhofstadt za liberály (Alde) a Daniel Cohn-Bendit za frakci Zelených. Označili jej za „nepřijatelný“. Hrozí tak, že parlament rozpočet na svém červencovém zasedání vetuje.

Navrhovaný rozpočet podle čtveřice „neposílí konkurenceschopnost evropské ekonomiky“. „Naopak, jen ji oslabí. To není v zájmu evropských občanů,“ prohlásili lídři frakcí. Zároveň vyjádřili politování nad tím, že unijní prezident Herman Van Rompuy s nimi v posledních měsících o rozpočtovém návrhu nejednal. „Teď teprve začnou skutečná jednání s Evropským parlamentem,“ věří europoslanci.

Summit začal ve čtvrtek s více než šestihodinovým zpožděním oproti původním plánům a skončil až dnes v podvečer, hlavní jednání doprovázely početné bilaterální schůzky státníků a diplomatů. O dohodu se premiéři či prezidenti poprvé pokusili už v listopadu, summit tehdy skončil bez výsledku.