Dejme více času na splacení doplatků do rozpočtu unie, navrhuje EK

Evropská unie, Brusel.

Evropská unie, Brusel. Zdroj: Jan Sedlak

Členské země EU budou mít za určitých podmínek více času na doplatky do unijního rozpočtu. Změnu pravidel navrhla Evropské komise poté, co se především Británie v minulých dnech hlasitě ozvala proti tomu, že by do rozpočtu měla k 1. prosinci doplatit rekordních 2,1 miliardy eur (asi 58 miliard korun).

Návrh evropské exekutivy počítá, v souladu s rozhodnutím ministrů financí EU z minulého pátku, s prodloužením lhůty do počátku září v dalším roce. Volnější pravidla mají platit jen pro jednotlivou zemi, pokud by její doplatek přesáhl dvojnásobek pravidelného měsíčního příspěvku do unijního rozpočtu.

Všechny země pak budou mít čas do následujícího září v případě, že celková suma vypočtené úpravy bude vyšší než polovina součtu měsíčních příspěvků všech zemí unie.

Stanovisko europarlamentu a souhlas členských zemí

K návrhu komise bude muset zaujmout své stanovisko europarlament a formálně je potřeba také souhlas členských zemí. Diskuse se tak spojuje s rozpočtovými jednáními, které v tyto dny v Bruselu mezi komisí, parlamentem a unijními státy vrcholí.

„Za výjimečných podmínek je možné pružné řešení,“ poznamenala místopředsedkyně Evropské komise pro rozpočtové otázky Kristalina Georgievová. Podle návrhu budou ale muset země v případě, že splní podmínky pro volnější režim, dát komisi dopředu vědět, v jakých termínech hodlají doplatek splatit. Mohou se také - třeba v případě nízké částky - rozhodnout dodržet původní prosincový termín.

Pod vlivem statistiky

Evropská komise na základě upravených statistických údajů o výkonu evropských ekonomik každoročně na podzim upravuje výši příspěvku jednotlivých zemí do unijního rozpočtu. Příspěvky mají být splaceny k prvnímu pracovnímu dni v prosinci.

Nynější vysoký britský nedoplatek - i nedoplatky několika dalších členů EU - je důsledkem přehodnocení statistických podkladů o výkonu ekonomik unijních států, které jsou k výpočtu výše příspěvku používány. Představitelé komise dnes připomněli, že letošní úprava v celkové výši 9,5 miliardy eur (asi 266 miliard korun) je dvaapůlkrát vyšší než dosud největší změna z roku 2007.

Britský premiér David Cameron rozvířil atmosféru posledního evropského summitu, když rekordní sumu veřejně odmítl zaplatit. Po pátečním jednání ministrů financí oznámil David Osborne, že Londýn nakonec zaplatí jen poloviční sumu. Je to důsledek právě dohodnutého odložení platby. Tím, že se věc přesouvá do dalšího roku, bude se na částku vztahovat britský rabat, tedy úleva, kterou má Británie na příspěvky do unijního rozpočtu vyjednanou už od 80. let.