Demonstranti svrhli sochu Lenina. Kyjevu prý hrozí převrat

Demonstranti svrhli v ukrajinské metropoli sochu Lenina

Demonstranti svrhli v ukrajinské metropoli sochu Lenina Zdroj: CTK/AP

Protivládní demonstrace na Ukrajině
Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.
Demonstrace v Kyjevě. Až milion lidí protestoval proti vládě
Protivládní demonstrace na Ukrajině
Protivládní demonstrace na Ukrajině
7
Fotogalerie
Demonstranti v centru Kyjeva strhli sochu bolševického vůdce Lenina. Ukrajinská bezpečnostní služba podle agentury AP oznámila, že některé opoziční předáky podezřívá z pokusu chopit se moci. Opozice vzápětí varovala vládu před vyhlášením výjimečného stavu.

Až milion lidí, podle odhadu tamních médií, protestoval v ukrajinském hlavním městě proti neochotě ukrajinského vedení pokračovat ve sbližování země s Evropskou unií. Vězněná vůdkyně opozice Julije Tymošenková v poselství, které přečetla její dcera, vyzvala k okamžitému odchodu prezidenta Viktora Janukovyče. Atmosféra na demonstraci postupně gradovala, až rozzuřený dav v maskách pozdě odpoledne strhl žulovou sochu Vladimira Iljiče Lenina, které poté urazil hlavu.

Trosky sochy navíc lidé za skandování „Sláva Ukrajině“ rozbili pomocí kladiv. Tříapůlmetrový monument na Besarabském náměstí, které je vzdáleno asi 700 metrů od náměstí Nezávislosti, měla symbolický význam, neboť zdůrazňovala společnou historii s Ruskem.

Kyjev přišel o sochu Lenina, symbol spojení s Ruskem

Počet demonstrantů překonal přání organizátorů. Ti doufali, že se v mrazivém počasí opět sejdou statisíce odpůrců vlády. Shromáždění předčilo očekávání. Podle představ organizátorů mělo být srovnatelné s demonstrací, na kterou před týdnem v Kyjevě přišlo 350 000 lidí.

„Naším cílem je okamžitý odchod ukrajinského prezidenta,“ přečetla Jevgenija Tymošenková z matčina poselství nedozírnému moři jejích stoupenců. A dav v reakci zaburácel hromovým skandováním - demise, demise. „Nevzdávejte se, neustupujte, neusedejte k jednacímu stolu s mocí, která má na rukou krev,“ četla dál Jevgenija.

Jeden z opozičních předáků, boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko před demonstrací nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu. Proto byl zjevně spokojen s podporou, které se opozici dostalo. „Toto je rozhodující okamžik, kdy se tady shromáždili všichni Ukrajinci, kteří nechtějí žít v zemi, kde vládne korupce a není spravedlnost,“ prohlásil. „Budeme bojovat a věříme, že vyhrajeme,“ řekl k průběhu demonstrace.

Další z čelných představitelů opozice Arsenij Jaceňuk, předák strany Tymošenkové Vlast, vyzval demonstranty, aby zablokovali celou vládní čtvrť Kyjeva, kde se nacházejí úřady vlády, prezidenta i parlamentu. „Rozšíříme demonstrace, budeme bojovat až do našeho vítězství, budeme bojovat za to, v co věříme,“ přidal se v bojovém pokřiku ke Kličkovi.

Dění na Ukrajině sledoval i předseda Evropské komise José Barroso. Ten kvůli událostem telefonicky hovořil s Janukovyčem. Podle tiskového sdělení komise Barroso nabádal prezidenta k dialogu s opozicí v zájmu nalezení východiska z napjaté situace, k respektování občanských svobod a k maximální zdrženlivosti. Sdělil také, že nadcházející týden přijede do Kyjeva šéfka unijní diplomacie Catherine Ashtonová, aby pomohla dospět k řešení. Barroso rovněž připomněl, že EU má nadále zájem podepsat s Ukrajinou dohodu o přidružení a volném obchodu.

Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.Boxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličkov v sobotu nabádal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu. | CTK/APBoxerský mistr světa v těžké váze Vitalij Kličko říkal, že je zapotřebí milionová účast, aby Janukovyč vyslyšel hlas lidu.

Navzdory mrazivému počasí i dnešní noc mnozí demonstranti strávili na náměstí v improvizovaném stanovém městečku, kde nechybějí rozdělané ohně a polní kuchyně. Dobrovolníci roznášejí horký čaj a obložené chleby a na náměstí vystupují hudební skupiny.

Série protivládních demonstrací propukla v metropoli i v dalších ukrajinských městech poté, co prezident Viktor Janukovyč koncem listopadu odmítl podepsat připravenou asociační dohodu mezi Ukrajinou a Evropskou unií. Opozice žádá demisi vlády i prezidenta. Nespokojenost opozičních představitelů ještě vzrostla, když Kyjev začal vyjednávat s Moskvou o takzvaném strategickém partnerství.

Protivládní demonstrace na UkrajiněProtivládní demonstrace na Ukrajině | CTK/APNa místě byly i kordony speciálních jednotek Berkut

Ukrajina bouří od 21. listopadu,kdy vláda zastavila intergraci s EU
21. listopadu - Ukrajinská vláda zastavila přípravy podpisu asociační dohody s Evropskou unií. Rozhodnutí padlo na zasedání kabinetu, jehož předseda Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem. Vláda svůj krok vysvětlila tím, že jednání bude pozastaveno do doby, než bude jasné, jakou kompenzaci obdrží Kyjev od EU za ztráty způsobené oslabením ekonomické spolupráce s Moskvou.
Ukrajinský parlament již předtím neschválil zákon umožňující léčbu vězněné expremiérky Julije Tymošenkové v zahraničí. Přijetí tohoto právního předpisu bylo přitom jednou z podmínek, kterou si kladla EU před podpisem asociační dohody s Kyjevem.
Prezident Viktor Janukovyč oznámil z Vídně, kde se zúčastnil podnikatelského fóra, že „alternativa evropské integrace neexistuje, dochází možná jen k dočasným komplikacím.“
22. listopadu - Tymošenková oznámila, že je ochotna vzdát se ve prospěch asociační smlouvy i naděje na vlastní osvobození. Zároveň vyzvala Ukrajince, aby na protest proti vládnímu rozhodnutí vyšli do ulic.
Na ruskojazyčném jihovýchodě byla situace opačná. Parlament černomořského autonomního Krymu například ve zvláštní rezoluci rozhodnutí vlády o zastavení integrace podpořil.
24. listopadu - Desetitisíce lidí se v Kyjevě zapojily do demonstrace „Za evropskou Ukrajinu“, kterou zorganizovaly tři hlavní ukrajinské opoziční strany na protest proti zastavení integrace s EU. Po mítinku na centrálním kyjevském náměstí se demonstranti přemístili k sídlu vlády, kde část z nich napadla hlídkující policisty kameny a láhvemi se zápalnou směsí. Policie odpověděla obušky a slzným plynem.
Shromáždění se podle médií stalo největším protestem od „oranžové revoluce“ v roce 2004, která vynesla k moci prozápadní reformátory Viktora Juščenka a Juliji Tymošenkovou. Demonstrace pokračovaly i v následujících dnech.
25. listopadu - Ruský postoj k asociační dohodě mezi Ukrajinou a EU ve společném prohlášení odmítli předseda EK José Barroso a stálý předseda Evropské rady Herman Van Rompuy. Na Ukrajinu byl podle nich v souvislosti s dohodou vyvíjen tlak zvnějšku, evropská nabídka na podpis asociační dohody a související dohody o volném obchodu je ale stále na stole.
Vězněná expremiérka Tymošenková zahájila hladovku na podporu asociační dohody s EU. V centru Kyjeva se stovky demonstrantů znovu pokusily napadnout sídlo vlády. Ukrajinská opozice odeslala do parlamentu návrh na vyslovení nedůvěry vládě premiéra Azarova.
26. listopadu - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč a jeho ruský protějšek Vladimir Putin kritizovali EU kvůli jejímu vystupování ve sporu o Ukrajinu. Janukovyč prohlásil, že Kyjev na partnerství s EU ještě není hospodářsky zralý, a odmítl údajně „ponižující“ nabídku finanční pomoci ze strany EU. Putin unii vytkl výroky, v nichž Moskvu obvinila z tlaku na Kyjev.
27. listopadu - K demonstrantům se navzdory výhrůžkám ze strany ministerstva školství připojili studenti.
29. listopadu - Ukrajina na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsala dlouho plánovanou asociační dohodu s Evropskou unií. Setrvala tak na svém překvapivém obratu z 21. listopadu. Unijní prezident Herman Van Rompuy a předseda EK José Barroso summitu využili k opětovné kritice na adresu Ruska.
30. listopadu - Policie tvrdě rozehnala protirežimní demonstraci. Opozice vyzvala k předčasným prezidentským a parlamentním volbám a začala připravovat celostátní stávku. V reakci na policejní násilí prohlásila, že vytváří „ústředí národního odporu“.
1. prosince - Desetitisíce stoupenců opozice opět zaplnily centrum Kyjeva na novém protivládním protestu. Skupina demonstrantů se za pomoci traktoru pokusila prorazit zátarasy v ulici, kde sídlí prezidentská kancelář. Policie použila k rozehnání davu slzný plyn. Na místě byly i kordony speciálních jednotek Berkut.
8. prosince - Opakuje se situace z minulého týdne. Počet demonstrantů v centru Kyjeva však podle odhadů dosahuje milion. Demonstranti svrhli sochu Lenina.

Zahraniční tisk: Ukrajina si vybrala Moskvu