Dialog o Sýrii se zvrhl ve slovní potyčky

Pod vlajkou OSN. Ve švýcarském Montreaux byla včera za účasti představitelů čtyřiceti zemí světa zahájena mírová konference o Sýrii. Dnes se její jednání přesunulo do Ženevy

Pod vlajkou OSN. Ve švýcarském Montreaux byla včera za účasti představitelů čtyřiceti zemí světa zahájena mírová konference o Sýrii. Dnes se její jednání přesunulo do Ženevy Zdroj: Reuters

Představitelé syrské vlády a opozice se sešli k jednacímu stolu ve švýcarském Montreux. Jejich vzájemná nevraživost a rozdílné pohledy zúčastněných států ale ukázaly, že najít mírové řešení syrské krize bude náročné až nemožné.

„Po téměř třech bolestivých letech konfliktu a utrpení v Sýrii je toto den křehké, ale opravdové naděje,“ konstatoval zpočátku generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Apeloval na obě strany, aby přijaly návrh k vytvoření přechodné vlády.

Opozice, která na úvod rozhovorů obvinila režim prezidenta Bašára Asada z páchání válečných zločinů „v nacistickém stylu“, návrh akceptuje. Vyzvala vládní delegaci, aby plán na předání moci okamžitě schválila.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim však opáčil, že se Asad nepodrobí žádným požadavkům zvenku. V proslovu odsoudil rebely za údajná teroristická zvěrstva páchaná za pomocí států z Perského zálivu a Západu, jejichž představitelé byli přítomni. Jeho vystoupení vyústilo ve slovní potyčku s Pan Ki-munem, který chtěl, aby nepřekračoval časový limit.

Neshody USA a Ruska

Nesoulad panoval i mezi USA a Ruskem. Americký ministr zahraničí John Kerry podpořil požadavek na bezpodmínečnou rezignaci Asada. Jeho ruský protějšek Sergej Lavrov však míní, že západní postoj je příliš jednostranný.

Saúdská Arábie na konferenci vyzvala Írán a libanonský Hizballáh, aby ze Sýrie stáhly své síly. Teherán na schůzce své zástupce kvůli odporu protiasadovské koalice nakonec neměl. Prezident Hasan Rúhání z domova vzkázal, že rozhovory mohou kvůli chybějícím vlivným hráčům jen stěží uspět.

Podle některých názorů tak konference nesplnila ani úvodní nepatrná očekávání. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier podotkl, že pokrok nelze čekat, dokud představitelé Damašku „neukážou nějakou inteligenci“.