Dijsselbloem: Odmítnutí věřitelů dostane Řecko do obtížného postavení

Šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem

Šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem Zdroj: ctk/AP

Pokud Řekové v nedělním referendu řeknou "ne" přijetí podmínek mezinárodní pomoci, neposílí to jejich vyjednávací pozici a Řecko i Evropa se tím dostanou do velmi obtížného postavení. Uvedl to v projevu před výborem nizozemského parlamentu šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem.

Jeho poznámka je zřejmě reakcí na výrok řeckého premiéra Alexise Tsiprase

Dijsselbloem dodal, že otázka, která má být předložená v referendu, se týká dokumentů, které nemají „žádný význam“ poté, co v úterý řecký záchranný program skončil. Upozornil také, že většina Řeků chce zůstat v eurozóně a referendum ukáže, zda jsou připraveni přijmout potřebné úspory, které jsou k tomu potřebné.

Mluvčí předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera pak dodal, že Juncker chce pomoci Řecku zůstat v eurozóně. Než se však začne jednat o další pomoci Aténám, chce vědět, jak dopadne nedělní referendum. „Předseda Juncker plně podporuje jejich odhodlání být součástí Evropy a zůstat součástí eurozóny. Jen jednoduše čekáme na výsledky nedělního referenda,“ řekl mluvčí na tiskové konferenci. Nyní je podle něj na Řecích, aby rozhodli o tom, jak bude vypadat jejich budoucnost.

Rozhodné "ne"

Řecký premiér vyzval ve středečním přímém televizním vystoupení své spoluobčany, aby v nadcházejícím nedělním referendu o přijetí podmínek pomoci mezinárodních věřitelů řekli rozhodné „ne“.

Toto odmítnutí podle něj neznamená ani roztržku s Evropskou unií, ani nenastoluje otázku setrvání Řecka v eurozóně, ale naopak představuje rozhodný krok k vyjednání lepších podmínek. Premiér zároveň uvedl, že věřitelé i domácí opozice vydírají řecké voliče, aby je přinutili hlasovat v referendu „ano“, protože je jinak čekají nepřekonatelné obtíže.