Diplomatická roztržka pokračuje: Saúdové zakázali letecká spojení s Íránem

Alí Chameneí, Írán

Alí Chameneí, Írán Zdroj: ctk

Bahrajn a Súdán podobně jako Saúdská Arábie přerušily diplomatické vztahy s Íránem. Důvodem je íránská kritika sobotní popravy šíitského duchovního Nimra Bákira Nimra v Saúdské Arábii. Na úroveň chargé d´affaires vztahy s Íránem omezily Spojené arabské emiráty. Dnes v podvečer navíc Saúdský úřad pro civilní letectví podle agentury Reuters rozhodl o pozastavení všech letů do a z Íránu." Saúdskou Arábii podpořil i Kuvajt, styky s Íránem ale nepřerušil.

„Na základě rozhodnutí našeho království o přerušení diplomatických vztahů s Íránem úřad pro civilní letectví zastavuje veškeré lety do a z Íránu,“ uvedl prý úřad na svém twitterovém účtu.

Írán Nimrovu popravu ostře odsoudil, duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí prohlásil, že Saúdskou Arábii za ni čeká boží odplata. Íránci při protestu v noci na neděli vnikli do velvyslanectví Saúdské Arábie v Teheránu a zapálili je. Policie sice 40 lidí zatkla a prezident Hasan Rúhání nařídil viníky potrestat, ale Rijád se s tím nespokojil.

Nyní dal Bahrajn íránským diplomatům na opuštění svých postů 48 hodin. Stejnou lhůtu Íránci dostali v neděli v Saúdské Arábii, která už svůj diplomatický sbor z Íránu stáhla. Útoky na saúdskoarabské zastupitelské úřady jsou „nebezpečným příkladem sektářských útoků, na něž je v zájmu bezpečnosti a stability regionu nutné reagovat,“ oznámil Bahrajn v oficiálním prohlášení.

V reakci na barbarské útoky na velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu oznamuje súdánská vláda přerušení vztahů s Íránskou islámskou republikou

Chartúm dal přerušením vztahů najevo nesouhlas s napadením saúdskoarabského velvyslanectví a konzulátu v Íránu. „V reakci na barbarské útoky na velvyslanectví v Teheránu a konzulát v Mašhadu oznamuje súdánská vláda přerušení vztahů s Íránskou islámskou republikou,“ oznámilo súdánské ministerstvo zahraničí. SAE oznámily, že vztahy s Íránem zredukují na úroveň chargé d´affaires a že se omezí na obchodní kontakty. Abú Zabí už povolalo zpět z Íránu velvyslance. Krok zdůvodnilo „trvalým vměšováním Íránu“ do záležitostí arabských zemí Perského zálivu.

Írán je v Saúdské Arábii stejně jako v Bahrajnu považován za strůjce rozněcování nespokojenosti šíitů, kteří jsou v Saúdské Arábii v menšině, avšak v Bahrajnu ve většině. Vládne jim tam ale sunnitský rod Chalífů, který se marně šíity snažil zklidnit rozšířením pravomocí parlamentu. Při protivládních demonstracích v roce 2011 Bahrajn neváhal nasadit policii a násilnosti si vyžádaly životy 30 lidí. Manáma se tehdy obrátila o pomoc k regionálním spojencům a Saúdská Arábie poslala do Bahrajnu své vojáky.