Do čela řecké vlády míří předseda parlamentu, krajní pravice jej odmítá

Řecko

Řecko

Odstupující řecký premiér Jorgos Papandreu dnes oznámil vznik nového kabinetu s širší podporou v parlamentu než doposud. Do jeho vedení navrhl podle týdeníku To Vima dosavadního předsedu parlamentu Filippose Petsalnikose. Nová vláda bude mít kromě socialistů zajištěnou podporu především opozičních konzervativců z Nové demokracie.

Petsalnikos, jehož úkolem bude zajistit zahraniční finanční pomoc a pokračovat v úsporných ekonomických opatřeních, je členem vládního Panhelénského socialistického hnutí (PASOK). Návrh na jeho jmenování se ale setkal s odporem krajně pravicové strany LAOS, která se měla na koaliční vládě podílet. Další jednání o členech nové vlády byly přerušeny a mají pokračovat ve čtvrtek dopoledne.

Papandreu dnes navštívil prezidenta Karolose Papuliase, jehož informoval o úspěšném završení vyjednávání o novém kabinetu, které trvalo tři dny. Formálně mu tak předal demisi svého kabinetu. K prezidentovi a Papandreovi se připojil také šéf Nové demokracie Antonis Samaras a šéf LAOSu Jorgos Karatzaferis. Ten ale vzápětí odešel a narušil tak další jednání. Ostatní strany daly najevo, že nový koaliční kabinet nepodpoří. Samaras prohlásil, že jeho strana nebude výběr premiéra nijak ovlivňovat. „Rozhodnutí o novém premiérovi je na těch, kteří mají většinu v parlamentu,“ řekl.

Řecko se loni stalo první zemí eurozóny, která požádala o mezinárodní finanční pomoc, aby se vyhnula riziku platební neschopnosti. Od partnerů v EU a od Mezinárodního měnového fondu si Atény zajistily tříletý úvěr v objemu 110 miliard eur (asi 2,7 bilionu korun). Země už dostala pět jeho částí, s uvolněním šesté eurozóna čeká, až Atény potvrdí svůj závazek pokračovat v úsporné politice.

Nový kabinet tudíž bude muset pokračovat v cestě nastoupené socialisty, která vede ke snižování mezd a důchodů, ke zvyšování daní a k propouštění státních zaměstnanců. To doposud opozice v čele se Samarasem ostře kritizovala.

Řecký parlament, v němž bude mít nově vláda větší oporu, bude také muset schválit dohodu eurozóny o potřebě umazání 100 miliard eur z celkového řeckého dluhu 350 miliard a rekapitalizaci bank kvůli zvýšení efektivity záchranného fondu EFSF. Na to se bude vázat i v červenci odsouhlasený druhý záchranný balík pro Řecko ve výši 109 miliard eur, z kterého mají Atény dostávat peníze až do roku 2014.

Papandreu dnes vyjádřil optimismus nad tím, že se Řecku podaří z dluhové pasti se dostat. „Naše cesta je jistější a nadějnější,“ podotkl odstupující premiér s tím, že „vše půjde snáze s podporou více stran“.

Filippos Petsalnikos (60)

Narodil se 1. prosince 1950 v obci Mavrochori na severozápadě Řecka. Vystudoval právo na univerzitě v Soluni, postgraduální studium absolvoval v Bonnu, kde rovněž navštěvoval kurzy ekonomie. Stál u zrodu strany PASOK, od roku 1985 je jejím poslancem. V minulosti byl opakovaně členem řeckých vlád, v nichž zastával post ministra spravedlnosti (2001-2004), vnitra (1998-1999) a ministra pro Makedonii a Thrákii (1996-1998). Opakovaně byl i zástupcem ministra školství a náboženských záležitostí. Od 15. října 2009 předsedá řeckému parlamentu. V letech 2004 až 2009 byl jeho místopředsedou. Petsalnikos je ženatý, má tři děti. Kromě řečtiny hovoří německy a anglicky.