Do italského přístavu dorazila další „loď duchů“, vezla stovky uprchlíků

Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky

Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky Zdroj: CTK

Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky
Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky
Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky
Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky
Do italského přístavu dorazila opuštěná loď se 450 uprchlíky
5
Fotogalerie
Do jihoitalského přístavu Corigliano Calabro dorazila v noci na dnešek nákladní loď Ezadeen se 360 uprchlíky, kterou v minulých dnech opustila její posádka na širém moři. Loď odtáhlo do přístavu za asistence italského vojenského námořnictva islandské plavidlo Tyr z mise Triton, kterou řídí agentura EU pro kontrolu hranic Frontex.

První zprávy hovořily o zhruba 450 uprchlících. Italské námořnictvo po prohledání lodi upřesnilo, že na palubě bylo 360 osob, a to 232 mužů, 54 žen a 74 nezletilců. Všichni jsou prý v dobrém zdravotním stavu. Syřanů bylo podle místní italské prefektury na palubě 359. Z nich 42 bylo žen a 62 dětí včetně osmi bez doprovodu.

Podle policejního šéfa v provincii Cosenza Luigiho Liguoriho běženci vypověděli, že členy posádky viděli vždy jen se zahalenými obličeji. Úřady prý doufají, že datový záznamník plavidla odhalí jeho přesnou trasu. Podle prefekta Cozenzy syrští běženci nejdřív přiletěli do Turecka letadlem z Libanonu a 31. prosince se v Turecku nalodili na Ezadeem.

Loď se dostala do kalábrijského přístavu v pátek kolem 23:00 SEČ. Podle velitele pobřežní stráže Filippa Mariniho většina z přistěhovalců zřejmě pochází ze Sýrie a loď s nimi podle všeho vyplula z Turecka .

Loď Ezadeen plující pod vlajkou Sierry Leone vyslala ve čtvrtek nouzový signál poté, co ji opustila posádka. Plavidlo s porouchanými motory se stalo zcela neovladatelným a hrozilo, že se rozbije o břehy jižní Itálie. Záchranný tým v pátek dostal s pomocí vrtulníku na palubu šest příslušníků pobřežní stráže, kteří dokázali plavidlo stabilizovat. Stráž povolala na pomoc islandskou loď Tyr, která byla v oblasti nejblíže.

Záchranný tým v pátek dostal s pomocí vrtulníku na palubu šest příslušníků pobřežní stráže, kteří dokázali plavidlo stabilizovat. Stráž povolala na pomoc islandskou loď Tyr, která byla v oblasti nejblíže.

V přístavu byl vztyčen velký stan, kam si dnes zachránění uprchlíci mohli dojít pro potraviny a vodu. Italská média uvedla, že po ověření dokumentů budou uprchlíci rozděleni do provizorních útulků a poté se budou zkoumat jejich žádosti o azyl.

Druhý incident ve třech dnech

Jde už o druhý podobný incident v posledních dnech, kdy se uprostřed moře ocitla loď s uprchlíky bez posádky. V úterý musela italská pobřežní stráž zasahovat na lodi Blue Sky M plující pod moldavskou vlajkou. Na její palubě bylo skoro 800 uprchlíků také převážně ze Sýrie. Posádka, kterou také tvořili pašeráci lidí, ji ale ještě před doplutím k Itálii opustila.

Podle agentury Frontex, která kvůli přílivu nelegálních běženců od začátku listopadu monitoruje italské pobřežní vody, jsou „lodě duchů“ plující bez posádky další brutální metodou pašeráků lidí. Těm se vyplatí pronajmout loď, kterou pak nechají napospas osudu.

Podle italských úřadů zaplatili migranti za svůj transport do Evropy 4000 až 8000 dolarů (92 tisíc až 185 tisíc korun).

Středomoří - křižovatka běženců
Konflikty v severní Africe na středním Východě žene stále více ilegálních imigrantů do vln Středozemního moře. Podle odhadů se v roce 2014 snažilo moře překonat přes 200 tisíc lidí - tedy trojnásobek dosud zaznamenaného rekordu. Organizace spojených národů přitom varuje: migrace přes Středozemní moře je jedna z nejnebezpečnějších vůbec.
Podle předběžných statistik přeplulo Středozemní moře v loňském roce více než 207 tisíc běženců. To je třikrát více než v dosud rekordním roce 2011, kdy do Evropy ilegálně zamířilo 70 tisíc lidí, zejména kvůli neklidné situaci v Libyi.
Uprchlické trasy po moři:

ze západní Afriky (Senegal, Mauritánie, Západní Sahara) a z Maroka na španělské Kanárské ostrovy
z Maroka do španělských enkláv Ceuta a Melila a do jižního Španělska
z Tuniska a Libye na Maltu, Sicílii a Lampedusu
z Turecka na řecké ostrovy a pevninu
Uprchlické trasy po souši:

z Blízkého východu (Sýrie) přes Turecko a Balkánský poloostrov
z Afghánistánu přes střední Asii, Ukrajinu či Bělorusko
Počty migrantů v roce 2013

Řecko: 11 447 (z Turecka)
Itálie: 42 925 (ze severní Afriky, Řecka a Turecka)
Malta: 2 008 (ze severní Afriky)
Španělsko: 3 235 (ze severní a západní Afriky)