Do Luhanska dorazily všechny kamiony z ruského konvoje

Ruský konvoj na ukrajinské hranici

Ruský konvoj na ukrajinské hranici Zdroj: CTK

Ruský konvoj na ukrajinské hranici
Ruský konvoj na ukrajinské hranici
Ruský konvoj na ukrajinské hranici
Ruský konvoj na ukrajinské hranici
Ruský konvoj na ukrajinské hranici
6
Fotogalerie
Do Luhanska na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté vzdorují vládním silám, dorazily všechny kamiony z konvoje s ruskou humanitární pomocí. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaného představitele místní administrativy. V současné chvíli se náklad vykládá a poté bude rozdělen mezi místní obyvatele, dodal tento zdroj.

Zástupce místní administrativy nevyloučil, že část pomoci bude přepravena do oblasti samozvané Doněcké lidové republiky. O rozdělování dodávky prý rozhoduje speciální výbor, který vyhodnocuje, kam je potřeba pomoc prioritně poslat.

Ruská kolona, čítající podle různých zdrojů 262 až 280 nákladních vozů s téměř 2000 tun humanitární pomoci, vjela na Ukrajinu poté, co Moskva ohlásila, že už nehodlá tolerovat údajné ukrajinské zdržování. Kyjev vzápětí obvinil Rusko z porušení mezinárodního práva i z „přímé invaze“. Pentagon následně vyzval Moskvu ke stažení tohoto konvoje.

Nákladní vozy nedoprovázejí představitelé Červeného kříže, jak bylo původně domluveno. Podle posledních informací agentury Interfax vyrazilo na Ukrajinu 280 vozů, ukrajinští celníci hovoří o 262 kamionech, z nichž prý stihli odbavit jen 34 vozů. „Ukrajinští pohraničníci a celníci nebyli připuštěni ke kontrole nákladu,“ uvedla agentura Interfax-Ukrajina.

Porošenko: Porušení mezinárodního práva

Ukrajinský prezident Petro Porošenko označil vjezd ruského konvoje do země bez celní kontroly a bez doprovodu Červeného kříže za „do nebe volající porušení mezinárodního práva“. Slíbil však, že Kyjev udělá vše možné, aby situace neměla vážné následky.

Podle Kremlu o situaci jednali šéfové prezidentských kanceláří obou zemí a vyslovili se pro co nejrychlejší doručení humanitární pomoci, aby se zabránilo incidentům. Prezident Vladimir Putin obhajoval ruské počínání v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Přímá invaze

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov podle ITAR-TASS oznámil, že o situaci jednali šéfové prezidentských kanceláří obou zemí a vyslovili se pro co nejrychlejší doručení humanitární pomoci, aby se zabránilo incidentům.

Ne všichni, ale na situaci hledí s klidem. „Říkáme, že je to přímá invaze,“ prohlásil před ukrajinskými novináři šéf ukrajinské tajné služby SBU Valentin Nalyvajčenko, podle kterého jde o „vojenská vozidla pod cynickým maskováním Červeného kříže“. „Humanitární konvoj“ podle něj představuje "přesně naplánovanou a nebezpečně riskantní provokaci proti Ukrajině s drzým a cynickým využitím respektovaného Mezinárodního výboru Červeného kříže“.

Jaceňjukova kritika

Přidal se i premiér Arsenij Jaceňjuk. V rozhovoru nazval Ruskou federaci agresorem, který útok na Ukrajinu plánoval celé léta, už od doby „Oranžové revoluce“. „K invazi už došlo, když Rusko anektovalo Krym. Rusko navíc dodává separatistům tanky, zbraně. Od „Oranžové revoluce“ prostřednictvím agentů poškozovalo a demoralizovalo naši armádu a tajnou službu,“ vyhlásil Jaceňjuk.

V oblasti bojů na východě Ukrajiny na humanitární pomoc čekají desetitisíce lidí. Ruská pomoc je určena především obyvatelům bašty separatistů Luhansku a jeho okolí, kde ukrajinská armáda stále svádí prudké boje se vzbouřenci. Město je 20 dní v obležení a mimo jiné se potýká s přerušením dodávek vody a elektřiny.