Do Luhansku zamíří humanitární mise, povede ji Červený kříž

Symboly Mezinárodního hnutí červeného kříže a červeného půlměsíce

Symboly Mezinárodního hnutí červeného kříže a červeného půlměsíce Zdroj: Julius.kusuma, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Kyjev souhlasí s humanitární misí pod vedením Červeného kříže ve východoukrajinském Luhansku. Akce se má uskutečnit ve spolupráci s Ruskem, Evropskou unií a dalšími zeměmi. Mise má rovněž podporu Spojených států.

Na východní Ukrajině pokračují boje mezi vládními jednotkami a separatisty. Obklíčenému Doněcku a zejména Luhansku hrozí humanitární krize.

K humanitární misi minulý týden vyzvala Moskva, ale Kyjev a Západ vyslovily obavy, že akce má posloužit jen jako zástěrka k vyslání ruských vojáků do oblasti.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko o víkendu prohlásil, že je připraven humanitární misi na východě země zvážit, pokud bude mezinárodní a bez vojenské podpory.

Dnes Porošenkův úřad oznámil, že Kyjev dal souhlas s operací zaměřenou na zmírnění utrpení obyvatel Luhansku. Plánu prý v telefonickém rozhovoru s Porošenkem vyslovil podporu i americký prezident Barack Obama.

Podle tiskové zprávy Bílého domu Obama Porošenkovi řekl, že jakýkoli ruský zásah na Ukrajině provedený bez souhlasu Kyjeva by byl nepřijatelným porušením mezinárodního práva. Porošenko amerického prezidenta informoval o opakovaném ostřelování ukrajinského území z ruské strany hranic. Obama ukrajinského prezidenta požádal, aby ukrajinská armáda během bojových operací projevila zdrženlivost a vyhnula se obětem mezi civilisty, uvedl Bílý dům.

Kyjev si klade striktní podmínky

Kolona s humanitární pomocí může vstoupit na ukrajinské území za jasně vymezených podmínek, upozornil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis. Vyslání pomoci musí předcházet žádost přijímající země, tedy Ukrajiny. Seznam položek pomoci musí ukrajinská strana předem schválit. Dopravu musejí koordinovat výlučně OSN a Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) a kolona s pomocí smí překročit jen ty hraniční přechody, které má Kyjev pod kontrolou. „O žádném vojenském doprovodu humanitární kolony nemůže být řeč,“ konstatoval mluvčí.

Kreml už dříve oznámil oznámil, že ve spolupráci s Mezinárodním výborem Červeného kříže hodlá na východní Ukrajinu vyslat humanitární konvoj. Předseda Evropské komise José Barroso ruského prezidenta Vladimira Putina zároveň varoval před vojenskou akcí Moskvy na Ukrajině pod jakoukoli záminkou, včetně humanitární.

Mluvčí ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany ale popřel, že by humanitární konvoj připravený k odjezdu na Ukrajinu vysílala Moskva. „Je to výsledek dohody prezidenta Petra Porošenka s MVČK. Rusko se jen pokouší vydávat operaci za výsledek své vlastní iniciativy,“ řekl mluvčí Andrij Lysenko. „Vladimir Putin přišel se svou iniciativou pozdě a snaží se jí využít k vlastní propagaci. Není jasné, proč by měl Putin dodávat humanitární pomoc teroristům, které sám vyzbrojuje,“ dodal.