Do měsíce ukončíme operace na východě Ukrajiny, tvrdí Kyjev

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: CTK

Ukrajina počítá s tím, že do měsíce ukončí "aktivní fázi" své vojenské operace namířené proti proruským separatistům na východě Ukrajiny. Prohlásil to šéf generálního štábu ukrajinské armády Vyktor Muženko, jehož slova tlumočila dnes agentura AFP.

„Aktivní fáze bude ukončena v brzké budoucnosti… pravděpodobně do měsíce,“ řekl Muženko v rozhovoru pro týdeník Novoje Vremja. Rozhovor s Muženkem se objeví v pátečním vydání týdeníku, výňatky z interview byly ale zveřejněny již dnes.

Ukrajina zahájila v polovině dubna „protiteroristickou operaci“ proti proruským separatistům. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalce podporuje a financuje. Podle OSN si boje v oblasti vyžádaly již nejméně 1100 mrtvých.

V posledních dnech se ukrajinským vojákům podařilo znovu získat kontrolu nad několika strategickými obcemi na východě Ukrajiny. Armáda rovněž obléhá regionální metropole Doněck a Luhansk, které jsou baštami separatistů.

Mise OBSE se dostala k troskám letadla

K vystupňování krize na východě Ukrajiny přispěl 17. července s 298 lidmi na palubě. Stroj byl podle dosavadních poznatků nejspíše sestřelen raketou země-vzduch, přičemž se kvůli tomu navzájem obviňují ukrajinská armáda a separatisté.

Ukrajinská armáda , aby umožnila mezinárodním odborníkům přístup do oblasti. „Pozorovatelé OBSE poprvé po téměř týdnu dosáhli místa havárie letu MH17, v doprovodu nizozemských a australských expertů. Použili novou přístupovou cestu,“ sdělila OBSE.

Události ukrajinské krize
21. listopadu 2013 - Ukrajinská vláda . Předseda vlády Mykola Azarov zároveň vyzval k rozšíření hospodářské spolupráce s Ruskem.
22. listopadu 2013 - V Kyjevě vypukly protivládní demonstrace, které se rozšířily i do dalších měst a postupně si vyžádaly desítky obětí na životech.
29. listopadu 2013 - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč na summitu Východního partnerství ve Vilniusu nepodepsal asociační dohodu s EU.
21. února 2014 - Prezident Janukovyč a opoziční předáci Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok podepsali dohodu o ukončení krize.
22. února 2014 - Poslanci sesadili prezidenta Janukovyče a na 25. května vyhlásili prezidentské volby. , jeho úřad dočasně převzal předseda parlamentu Oleksandr Turčynov.
17. března 2014 - EU, USA a další země . Později byly sankce rozšířeny.
21. března 2014 - Rusko formálně završilo připojení Krymu k Rusku, které obyvatelé Krymu .
- Ukrajinský premiér Jaceňuk podepsal s lídry unie na summitu v Bruselu .
6. dubna 2014 - Na východě Ukrajiny vypukly boje mezi proruskými radikály a oficiálními ukrajinskými silami.
25. května - Prezidentské volby , který získal 54,7 procenta hlasů, a byl tak zvolen již v prvním kole.
7. června 2014 - Porošenko byl inaugurován.
20. června 2014 - Ukrajinský prezident v rámci mírového plánu, který předpokládá odzbrojení povstalců a jejich svobodný odchod z Ukrajiny.
21. června 2014 - Ruský prezident Vladimir Putin podpořil Porošenkovo rozhodnutí vyhlásit příměří.
23. června 2014 - V Doněcku se konalo první přímé jednání mezi vzbouřenci a zástupci vlády. Jednání vyústilo v závazek oboustranného zastavení palby. Příměří bylo 27. června prodlouženo do 30. června, bylo ale porušováno.
24. června 2014 - Putin navrhl horní komoře parlamentu, aby zrušila právo, které mu na jaře udělila k nasazení armády na Ukrajině k ochraně ruských krajanů. Parlament tak učinil 25. června.
27. června 2014 - Představitelé EU na summitu v Bruselu s Ukrajinou.
30. června 2014 - Na Ukrajině ve 21:00 SELČ oficiálně skončilo příměří.
1. července 2014 - Ukrajinské vládní jednotky . Putin obvinil Porošenka z veškeré odpovědnosti za pokračování bojů.
2. července 2014 - Naději údajně přineslo jednání ministrů zahraničí Německa, Ukrajiny, Ruska a Francie v Berlíně. Podle šéfa německé diplomacie Franka-Waltera Steinmeiera se Ukrajina a Rusko domluvily na krocích k uklidnění situace.
4. července 2014 - Ukrajinská armáda v Doněcké oblasti.
5. července 2014 - Ukrajinské síly . Separatisté město opustili a prezident Porošenko dal armádě rozkaz vztyčit nad radnicí ukrajinskou vlajku.
6. července 2014 - . V očekávání střetu s ukrajinskou armádou posilovali obranu.
7. července 2014 - Tábor demonstrantů na kyjevském náměstí Nezávislosti .
17. července 2014 - Malajsijské letadlo , které ovládají proruští separatisté. Letoun patrně někdo sestřelil.
23. července 2014 - Separatisté v oblasti, kde spadl i malajsijský letoun.
26. července 2014 - Ukrajinské ozbrojené síly podle představitelů vlády v Kyjevě . Daří se jim prý postupovat zejména kolem strategicky významného města Horlivka severně od povstalecké bašty Doněcka.
31. července 2014 - Členské státy Evropské unie proti Rusku v souvislosti s jeho postupem v ukrajinské krizi. Moskva přistoupila k odvetě. Zakázala například dovoz .