Do Německa přijíždějí tisíce migrantů, Merkelová čelí kritice

Mnichov, uprchlíci

Mnichov, uprchlíci Zdroj: ctk

Do Německa dál směřují uprchlíci, jen do Mnichova jich má dorazit dalších asi čtyři tisíce. Přesouvají se tam z Rakouska, přes které vlaky a autobusy běžence přivezly od maďarských hranic. Za sobotu to bylo asi 6800 migrantů. Německá kancléřka Angela Merkelová čelí za postup v uprchlické krizi kritice, večer budou o situaci jednat špičky německé vládní koalice. Papež František dnes vyzval evropské farnosti, aby se uprchlíků ujaly.

„Organizaci (na mnichovském hlavním nádraží) jsme změnili tak, že mnoho vlaků z Vídně v Mnichově už nezastavuje a pokračuje do Berlína, Severního Porýní-Vestfálska a Bádenska-Württemberska,“ řekl podle webu listu Die Welt mluvčí bavorské policie Thomas Baumann. „Takto si budou moci místní úřady a pomocníci vydechnout,“ dodal.

Rakouské úřady předpokládají, že za dnešek do Německa odjede dalších asi 10 tisíc lidí. V Německu si je jednotlivé spolkové země rozdělují podle počtu obyvatel a podle své hospodářské síly. Zvláštní vlakový spoj odvezl například 570 lidí do durynského Saalfeldu, odkud jich více než polovina pokračovala do Drážďan. Tam budou ubytováni ve škole pro důstojníky. Jiné autobusy rozvezly uprchlíky do Hamburku nebo Dortmundu. Na každé zastávce migranty srdečně zdravili místní lidé, rozdávali jim jídlo nebo hračky pro děti.

Rychlá humanitární pomoc

K rychlé humanitární pomoci pro migranty putující Evropou vyzvali sociální demokraté (SPD), koaliční partner křesťanských demokratů kancléřky Merkelové. „Žádný slušný člověk nemůže zůstat chladný a přezíravý tváří v tvář takovému utrpení,“ citovala agentura AP Thomase Oppermanna, který je považován za vlivného člena SPD. Oppermann navrhuje, aby uprchlíci byli spravedlivě rozděleni po celé Evropě. „Kdokoliv odmítá udělat svůj díl práce, vyvolává otázku, zda může být součástí Evropy,“ řekl.

Kancléřku Merkelovou z Křesťanskodemokratické unie (CDU) za její přístup k přesunu migrantů do Německa však kritizuje bavorská Křesťanskosociální unie (CSU), která na celoněmecké úrovni utváří s CDU politický blok. Vadí jí zejména, že kancléřka rozhodnutí přijmout uprchlíky nekonzultovala se spolkovými zeměmi.

K zemím, které se nejhlasitěji bouří proti zavedení unijních kvót na rozdělení migrantů mezi jednotlivé státy osmadvacítky, patří Česká republika, Slovensko či Maďarsko. Přitom, jak připomíná agentura Reuters, jde o země, jejichž obyvatelé během komunismu utíkali na Západ. V případě Maďarska to bylo třeba po potlačení povstání v roce 1956, v případě Československa po roce 1968. Německé úřady odhadují, že letos by o azyl v Německu mohlo požádat kolem 800 tisíc lidí.

Papež vyzval fary a kostely

Papež František při dnešní modlitbě na Svatopetrském náměstí vyzval evropské farnosti, náboženská sdružení a kláštery, aby se každý ujal alespoň jedné uprchlické rodiny. Dvě rodiny migrantů v nejbližších dnech ubytují rovněž dvě vatikánské farnosti, dodala hlava katolické církve.

Přes 100 syrských a palestinských běženců bylo dnes zachráněno několik desítek kilometrů od kyperských břehů. Jak uvedla kyperská policie, rozbila se rybářská loď, na které cestovali. Policie zadržela a odvedla k výslechu tři lidi, mezi nimiž byl zřejmě i kapitán lodi.

Netanjahu: Izrael nepomůže

Předseda izraelské hlavní opoziční Strany práce Jicchak Herzog již před pár dny vyzval, aby se lidí, kteří prchají před válkou v Sýrii, ujal i židovský stát. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu to ale dnes odmítl s tím, že jeho země je příliš malá na to, aby si běžence vzala k sobě.

Český ministr vnitra Milan Chovanec dnes oznámil, že o azyl v České republice zatím požádalo asi 60 Syřanů. Policisté přitom od června zadrželi na českém území zhruba 2500 běženců. Podle Chovance zájem o azyl jasně ukazuje, že Česká republika je tranzitní zemí na cestě uprchlíků dál na západ.

Jana Havligerová: Jednoduché recepty nepomáhají