Do pádu USA z fiskálního útesu zbývají čtyři dny, dohoda se zatím nerýsuje

dolar

dolar Zdroj: profimedia.cz

Ve Spojených státech zbývají už jen čtyři dny na dohodu demokratů a republikánů, která by odvrátila pád z tzv. fiskálního útesu. Ten by nastal kvůli růstu daní z příjmu a automatickému startu rozpočtových škrtů po Novém roce. Prezident Barack Obama svolal na dnešek do Bílého domu schůzku se čtyřmi hlavními představiteli amerického Kongresu ve snaze hrozící fiskální krizi v zemi odvrátit. Přesto skepse Američanů vůči schopnosti politiků přijít včas s řešením roste.

V USA na konci roku vyprší daňové úlevy přijaté za předchozího prezidenta George Bushe. Většině Američanů proto bez dohody demokratů s republikány vzrostou daně z příjmu. Zároveň začnou platit automatické rozpočtové škrty, na nichž se obě strany dohodly během jednání o zvýšení stropu zadlužení USA pro případ, že nenajdou lepší řešení rozpočtových problémů. Kombinace obou opatření označovaná za pád z fiskálního útesu by dle mínění mnoha ekonomů mohla Spojené státy znovu uvrhnout do recese.

Ministr financí Timothy Geithner nadto ve středu oznámil, že státní pokladna v pondělí dosáhne stropu zadlužení stanoveného Kongresem na 16,394 bilionu dolarů. Díky přesunům prostředků v různých kapitolách rozpočtu by sice americké vládě měly vydržet peníze do února i března, přesto to ještě více prohlubuje naléhavost situace a nejistotu ohledně jejího řešení. Vzhledem k tomu, že každá ze stran ovládá jednu komoru Kongresu, je ke kýžené dohodě nutný kompromis. Cestu k němu ale komplikují nesmiřitelné postoje obou stran.

Klíčový souboj se vede o výši daní

Jádrem sporu jsou rozdílné představy demokratů vedených Obamou a republikánů v čele s Boehnerem ohledně výše daní. Šéf Bílého domu důrazně požaduje vyšší daně pro nejbohatší Američany a zachování současných odvodů pro všechny ostatní. Republikáni dlouho jakékoliv zvyšování daní odmítali. Minulý týden sice jejich vedení poprvé naznačilo ochotu tento postoj změnit, narazilo s tím ale mezi republikánskými zákonodárci. Neuspěl u nich ani Obama s kompromisní nabídkou posunutí příjmové hranice pro vyšší sazbu daně z 250 tisíc dolarů na 400 tisíc dolarů ročně.

Prezident nyní navrhuje, aby Kongres vzhledem k absenci dohody na širším řešení alespoň zachoval nižší daně pro střední vrstvu. V tuto chvíli je ale pravděpodobnější, že obě strany situaci nechají zajít za nejzazší mez, nechají Spojené státy „spadnout z fiskálního útesu“ a budou hledat dohodu až po Novém roce, kdy parlament zasedne po volbách v novém složení a sněmovna si podle očekávání znovu zvolí Boehnera svým šéfem. Republikán tísněný pravým křídlem své strany by pak podle listu The New York Times měl více prostoru pro manévrování.

Obama se dnes setká s šéfem demokratické většiny v Senátu Harrym Reidem, lídrem republikánské menšiny v Senátu Mitchem McConnellem, republikánským předsedou Sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem a šéfkou demokratické menšiny ve sněmovně Nancy Pelosiovou. Narychlo svolaná schůzka z iniciativy demokrata Obamy představuje podle agentury AP poslední naději na dohodu do konce roku.