Do Rakouska dorazily dvě tisícovky běženců, další se hromadí v Srbsku

Uprchlíci v Rakousku (10. září 2015)

Uprchlíci v Rakousku (10. září 2015) Zdroj: CTK

Na rakousko-maďarský přechod v Nickelsdorfu dorazilo v noci na dnešek další dvě tisícovky běženců. Migranti, z nichž většina pochází ze zemí Blízkého východu, přicházeli pěšky ve zhruba stočlenných skupinách z města Hegyeshalomu v Maďarsku.

Rakouské dráhy kvůli náporu běženců pozastavily dopravu mezi Rakouskem a Maďarskem. Rekordních pět tisíc uprchlíků se za posledních 24 hodin objevilo i na srbsko-maďarské hranici. Ve Štrasburku dnes europoslanci schválili usnesení podporující plány Evropské komise na řešení stávající uprchlické krize a vytvoření trvalého mechanismu rozmísťování běženců mezi členské státy Evropské unie.

Rakouská policie musela kvůli novému náporu uprchlíků uzavřít z bezpečnostních důvodů komunikaci vedoucí z hranice k Nickelsdorfu, napsala agentura APA. Pokud jde o železniční dopravu, její přechodné zrušení se týká především východní rakouské spolkové země Burgenland. Dráhy uvedly, že v oblasti burgenlandského Neusiedlu am See a dolnorakouského Brucku an der Leitha, které s Burgenlandem hraničí, zavedly náhradní autobusovou dopravu. Ta měla usnadnit cestu lidem dojíždějícím za prací a do škol.

Čtrnáct tisíc migrantů za víkend

Hranice mezi Maďarskem a Rakouskem byla vystavena uprchlické vlně o víkendu, kdy hranice překročilo na 14 tisíc migrantů. V noci na pondělí poslední skupina běženců odjela vlakem do Vídně a v Nickelsdorfu byl obnoven normální provoz. V pondělí pak velký přesun běženců touto trasou ustal.

Velký příliv migrantů byl zaznamenán v posledních hodinách na srbsko-maďarské hranici. Podle srbské televizní stanici RTS se uprchlíci nejspíš snaží dostat dál do Evropy před 15. zářím, po kterém slíbila Budapešť zavést mnohem přísnější ostrahu hranic. Jak uvedl Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), do Maďarsko by v příštích deseti dnech mohlo z Řecka, z Makedonie a ze Srbska přijít asi 42 tisíc uprchlíků.

Většina běženců míří do Německa

Většina příchozích migrantů se touží dostat do Německa. Péče o běžence bude prý letos Německo stát okolo deseti miliard eur (270 miliard korun). V této sumě jsou podle magazínu Fokus zahrnuty náklady na bydlení, lékařskou péči, kapesné či administrativu. Ještě v červenci se předpokládalo, že účet bude 5,6 miliard eur (151 miliard korun), tehdy se však v Německu pro letošní rok očekávalo 450 tisíc žadatelů o azyl, nové propočty z konce srpna udávají příchod až 800 tisíc uprchlíků.

Europoslanci dnes na závěr zasedání ve Štrasburku schválili usnesení podporující plány Evropské komise na řešení uprchlické krize. Jejich součástí je i přerozdělení 160 tisíc uprchlíků, kteří se nyní nacházejí v Řecku, v Itálii a v Maďarsku. Rezoluce rovněž vyzývá k úpravě stávajícího pravidla o vracení žadatelů o azyl do první země jejich vstupu na území EU nebo k účinnějšímu potírání pašeráctví lidí. Text podle záznamů Evropského parlamentu podpořili jen tři čeští europoslanci z celkem 21.

Podle německého vicekancléře Sigmara Gabriela je nejnovější plán EK na přerozdělení celkem 160 tisíc běženců mezi unijní země pouhou kapkou v moři. Jak uvedl, jde jen o první krok, který nevyřeší všechno.

Dánsko zastavilo železniční spojení do Německa

Dánská železniční společnost ve středu kvůli stoupajícímu počtu běženců pozastavila přeshraniční spojení mezi severoněmeckým Flensburgem a jihodánským Padborgem. Dnes ale vlaky opět začaly jezdit. Dánská policie mezitím uvedla, že již nebude bránit průchodu běženců na cestě do Švédska. Do Švédska v pondělí dorazilo přes 3200 uprchlíků.

České úřady nemají žádné informace o tom, že by mezi uprchlíky zadrženými v Česku byl někdo napojený na radikály z hnutí Islámský stát. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu to řekl premiér Bohuslav Sobotka. Vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš zkritizoval NATO kvůli tomu, že ho prý uprchlíci nezajímají a chová se účelově. Babiš ve středu Severoatlantickou alianci vyzval k zahájení námořní operace proti pašerákům. České podniky, které nyní trápí nedostatek zejména technických profesí, jsou ochotné okamžitě zaměstnat pět tisíc uprchlíků ze zemí, jako je Sýrie. Vyplynulo to z průzkumu Svazu průmyslu a dopravy.