Do Vídně lze vyrazit i za koupáním. Prohlédněte si její nejlepší plovárny

Amalienbad

Amalienbad Zdroj: profimedia

Schönbrunner Bad
Schönbrunner Bad
Donauinsel
Donauinsel
Amalienbad
6
Fotogalerie
Jet do Vídně na sachr nebo do dómu svatého Štěpána je obvyklý návštěvnický cíl. Až budete znaveni nachozenými kilometry, běžte načerpat nové síly do tří nejkrásnějších koupacích lokalit. Můžete si zaplavat jako císař pán, návštěvník výstavy ve stylu art deco nebo jako nudista uprostřed Dunaje.

Schönbrunner Bad

Vydáte-li se na prohlídku barokního zámku Schönbrunn, kromě fotoaparátu si rozhodně vhoďte do tašky i plavky s ručníkem. Poblíž letní rezidence habsburských panovníků, kterou ročně navštíví přes tři a půl milionu lidí, je pod košatými stromy ukryt bazén.

Od roku 1838 sloužil panovnické rodině a své první plavecké kurzy zde absolvoval i František Josef I. se svým bratrem Maxmiliánem. Na přelomu století vznikla v areálu císařská plavecká škola a po ní převzala štafetu armáda, aby v bazénu zocelila fyzickou kondici rekrutů.

Nakonec se štěstí usmálo i na veřejnost, když od roku 1975 začala plovárnu s aristokratickým nádechem využívat. Od té doby patří dvě vodní plochy s terasami na opalování mezi stálice letní vídeňské sezony (červen až srpen), kde se můžete nořit do osvěžující vody až do desáté večer.

Amalienbad

Přepadne-li vás v metropoli s 1,8 milionu obyvatel psí počasí, využijte krytý bazén v desáté vídeňské čtvrti (stanice metra Reumannplatz).

Lázně, jež vznikly podle návrhu architekta Karla Schmalhofera a Otto Nadela v letech 1923–1926, dostaly jméno podle sociálnědemokratické radní Amalie Polzerové. Po svém otevření Amalienbad počítal s návštěvností až tisíc tři sta plavců. Tím se nominoval mezi největší bazény v Evropě a na největší veřejnou plovárnu ve Vídni.

Architektonický skvost ozdobily tribuny a pohyblivé skleněné střechy, jež otevřely výhled na blankytné nebe za pouhé tři minuty. Bohužel bombardování během druhé světové války unikátní památku těžce poškodilo a její oprava proběhla jen v rámci dostupných financí.

Přesto však historickou atmosféru při každém plaveckém tempu ucítíte v Amalienban du dodnes. Celou budovu provází noblesa připomínající římské lázně a elegantní interiéry ve stylu art deco povznesou vaše plavání na kulturní zážitek.

Donauinsel

Jen sedm zastávek metra vás přenese z historického centra od dómu svatého Štěpána na dvacet jedna kilometrů dlouhý Dunajský ostrov. Jedna z největších příměstských rekreačních oblastí Evropy (70 hektarů luk, 180 hektarů lesa a necelé dva miliony stromů a keřů) vám poskytne blažený odpočinek po honbě za památkami.

A to i včetně krytých zálivů a nudistických pláží. Celé území je rozděleno do dvanácti okrsků, avšak díky přehledným informačním tabulím lehce trefíte do jednotlivých částí. Například do „Alte Donau“ (Starý Dunaj), kde si kromě koupání užijete i říční zábavu v podobě plachtění, veslování a surfování.

Milovníci sladkého nicnedělání budou nadšeni z půjčovny (restaurace Schinakl) ekologických „plovoucích ostrovů“. S gaučem, stolkem, slunečníkem, případně i s dobrým jídlem rádi „ztroskotají“ uprostřed rakouského toku. Vyznavači romantiky zase mohou nasednout na šlapadlo či elektromotorový člun a vydat se na vodní piknik za svitu měsíce.

Psáno pro časopis Lidé a Země