Dohoda o brexitu v říjnu nebude, připouštějí diplomaté. Spory o irskou hranici trvají

Michel Barnier

Michel Barnier Zdroj: Reuters

Domluva o „rozvodu“ Velká Británie a Evropská unie by měla být na stole během následujících sedmi týdnů. Tak alespoň zní oficiální prohlášení jednajících stran. V zákulisí se ale již otevřeně mluví o tom, že splnění tohoto termínu je krajně nepravděpodobné, píše agentura Bloomberg. Novým datem pro dosažení dohody má být polovina listopadu.

Rozhovory o brexitu nepostupují ani zdaleka tak rychle, jak se očekávalo, potvrdili Bloombergu lidé seznámení s průběhem jednání. Jde tak o další signál, že dosažení dohody je stále vzdálené. Ta měla být původně hotová už v červnu, posledním veřejně oznámeným termínem byl summit EU naplánovaný na 18. října.

Diplomaté se shodují, že rozhovory postupují obzvláště pomalu poté, co se v březnu podařilo dosáhnout dohody o přechodném období po brexitu. Hlavním bodem sváru zůstává hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, které je součástí Velké Británie. Jedním ze zásadních předpokladů míru v Severním Irsku je totiž i garance volného pohybu po obou stranách dnes prakticky neviditelné hranice.

Zpoždění rozhovorů už minulý týden připustil hlavní vyjednavač za EU Michel Barnier po setkání s britským ministrem pro brexit Dominicem Raabem. Na otázku novinářů odmítl potvrdit říjen jako nejzazší termín pro dosažení dohody, zároveň ale ujistil, že jednání skončí „dlouho před koncem roku“.

Pokud by dohody nebylo dosaženo ještě během podzimu, výrazně se tím zvyšuje pravděpodobnost, že dojde k takzvanému tvrdému brexitu, tedy rozchodu Británie a EU bez formálních ujednání o dalších vztazích. Jakoukoli smlouvu totiž ještě musí ratifikovat Evropský parlament i britští poslanci, a to vše do termínu odluky Velké Británie od EU, který je pevně stanovený na 29. března příštího roku. S případným odkladem data brexitu by muselo souhlasit vše 28 členských státu EU.