Dohoda o plynu pro Ukrajinu má být do léta

plynovod (ilustrační foto)

plynovod (ilustrační foto) Zdroj: Gazprom

V příštím měsíci či dvou by chtěl místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič dokončit třístranná jednání mezi EU, Ruskem a Ukrajinou o způsobu, jakým dál zajistit ruské dodávky plynu na Ukrajinu.

Šefčovič s odkazem na bezproblémové fungování takzvaného „zimního balíčku“, který problematiku řešil v minulých zimních měsících, navrhuje partnerům, aby v zásadě dál spolupracovali za obdobných podmínek. Ty by tak podle jeho představ platily do doby, než příští rok arbitráž ve Stockholmu rozhodne ve sporu o výši ukrajinského dluhu za ruský plyn.

Ukrajina pokládá po loňské splátce 3,1 miliardy dolarů dluh za vyřešený. Pokud dá ale arbitráž za pravdu ruské straně, bude muset doplatit ještě 2,5 miliardy.

Vlažná reakce

Komise svůj nynější kompromisní návrh partnerům poskytla po sérii expertních jednání. „Ale z reakcí, které jsme dostali z Ruska i z Ukrajiny, je evidentní, že si to vyžádá další práci,“ poznamenal Šefčovič. Vyřešeny zatím nejsou například otázky tvorby ceny a případných slev nebo třeba možnosti evropských záruk za financování. Experti tedy jednají dál a měli by připravit půdu pro uzavření dohody na politické úrovni.

„Doufám, že se nám podaří tuto třístrannou dohodu uzavřít, nejlépe v červnu či v červenci,“ prohlásil místopředseda komise odpovědný za problematiku energetické unie. Podpis v tomto termínu by podle něj znamenal, že na podzim a příští zimu by neměly nastat „nějaké dramatické okolnosti“.

Jistota do konce června

Vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jsou velmi špatné už déle než rok. Rusko, které anektovalo do té doby ukrajinský Krym a podporuje separatisty na východě Ukrajiny, loni v červnu přestalo do země dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky.

Zásobování Moskva obnovila až díky říjnové dohodě o zimním balíčku, která ale vypršela letos v březnu. Na počátku dubna se ruský Gazprom a ukrajinský Naftogaz dohodly na zajištění dodávek pro Ukrajinu do konce června.

Ukrajina byla také jedním z témat nynějšího jednání ministrů energetiky vyspělých zemí ze skupiny G7 v Hamburku. Debatovalo se tam ale také například o otázce energetické bezpečnosti, upozornil Šefčovič.

Poznamenal také, že podle jeho informací přistupuje ruská firma velmi konstruktivně k vyšetřování, které s ním na konci dubna zahájila Evropská komise pro možné porušení hospodářské soutěže. „Předkládají svůj pohled na nálezy komise,“ podotkl Šefčovič. Když rozhodnutí o šetření 22. dubna eurokomisařka Margrethe Vestagerová, odpovědná za hospodářskou soutěž, oznamovala, dala Gazpromu na odpověď 12 týdnů.