Dohoda o plynu zatím není, jednání v Bruselu má pokračovat

Detail podzemního zásobniku RWE

Detail podzemního zásobniku RWE Zdroj: ctk

Kyjev a Moskva zatím neuzavřely dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu, schůzka v Bruselu má pokračovat i ve čtvrtek večer. Z obou stran zaznívají hlasy, že dohoda je na dosah. Ruští vyjednávači chtějí, aby Evropská unie přišla se solidnějšími zárukami, že bude krýt Kyjevu zálohy za ruský plyn. Delegace Gazpromu se dokonce vrátila do Moskvy a do Bruselu prý znovu přiletí, až tyto záruky budou.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk kvůli možným zárukám telefonoval s německou kancléřkou a s americkým viceprezidentem. Další kolo rozhovorů začalo ve středu odpoledne a trvalo do pozdních nočních hodin. Podle šéfa ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexeje Millera budou jednání dnes pokračovat, pokud Ukrajina a EU budou mít solidní dohodu týkající se financování ruských dodávek pro Ukrajinu.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov rozhlasové stanici Kommersant FM potvrdil, že delegace společnosti do Bruselu opět přiletí jen na základě informací o pokroku v jednáních mezi Evropskou komisí a Ukrajinou. „Bude-li o čem jednat, vrátíme se. Evropská komise a Ukrajina musejí ještě vyřešit řadu otázek spojených s financováním. A bez toho pro nás pokračování třístranného dialogu nemá smysl,“ prohlásil.

Ukrajina prý jedná s EK a MMF o financích

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak podle ruských médií uvedl, že mu během jednání bylo řečeno, že Ukrajina jedná s EK a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finančních prostředcích pro úhradu čtyř miliard krychlových metrů plynu. Ruský ministr ale prý žádné záruky neviděl.

„Všechno je to spojené s finančními otázkami, všechno souvisí se zárukami, které dá Evropská komise Ukrajině,“ sdělil Miller podle agentury Reuters. Tato ujednání budou podle něj obsažena v dvoustranném protokolu. Jestliže se ale nepodaří dosáhnout dohody o těchto otázkách, pak nebudou ani žádná další vyjednávání a k podpisu nedojde.

Evropská komise uvedla, že její předseda José Barroso ve středu několikrát telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a že zdůraznil, že „dohoda je na dosah na základě návrhů předložených EK“.

První dvě kola jednání selhala

Předchozí dvě kola jednání k dohodě nevedla, přestože se očekával podpis smlouvy. Ukrajina zatím jen hledá finance nejen na nákup zimních dodávek z Ruska, ale i na krytí dluhu za staré kontrakty. Ten dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, z nichž 3,1 miliardy má Kyjev uhradit do konce roku. Moskva varovala, že plyn na Ukrajinu pošle v budoucnu jen v případě, že Kyjev dodávku předem zaplatí. Cena za zimní ruský plyn už byla dohodnuta ve výši 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Novak v noci na dnešek poznamenal, že diskuze o dokumentech, které je potřeba připravit, byla dlouhá a celá záležitost ještě není zcela vyřešena. „Mohu ale říci, že jsme se shodli na klíčových údajích, které mají být základem pro tyto dokumenty. Bylo dosaženo dohody o ceně, jak jsme již řekli dříve, shodli jsme se i na splátkovém kalendáři, na platbě předem a na požadavku našich partnerů, který se týká určitého objemu plynu během listopadu a prosince,“ prohlásil ruský ministr.

Jaceňuk předpokládá cenu 268 dolarů za 1000 kubíků

Ukrajinský premiér Jaceňuk na čtvrtečním zasedání vlády podle kyjevských médií prohlásil, že už dodaný plyn bude země Rusku splácet v ceně 268 dolarů za 1000 kubíků plynu. Taková byla zvýhodněná cena daná Moskvou bývalému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, od níž ale po jeho únorovém svržení ustoupila. Kyjev ovšem na jejím zachování trvá, alespoň pro již dodanou surovinu.

Jaceňuk rovněž upřesnil, že Ukrajina z dlužné částky zaplatí okamžitě po podepsání třístranné dohody 1,45 miliardy dolarů a zbylých 1,65 miliardy do konce roku. Potvrdil, že by cena ruského plynu byla být v letním období 325 dolarů za 1000 kubíků a v zimě 385. Nicméně vzhledem k poklesu ceny ropy, která má podle kontraktu vliv na tvorbu ceny plynu, bude Ukrajina platit Rusku do konce roku 378 dolarů a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů.

Premiér rovněž sdělil, že mluvil telefonicky s německou kancléřskou Angelou Merkelovou a s americkým viceprezidentem Joem Bidenem ve snaze nalézt „finanční nástroje, které by umožnily… zaplatit naše energetické faktury“.