Dohoda o příměří na Ukrajině počítá s decentralizací země

Proruští rebelové u východoukrajinského Doněcku

Proruští rebelové u východoukrajinského Doněcku Zdroj: CTK/AP

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) zveřejnila protokol o příměří mezi Kyjevem a proruskými separatisty. Dohoda počítá s decentralizací Ukrajiny, samozvané povstalecké samosprávy v Doněcké a Luhanské oblasti mají získat speciální status. Na ukrajinsko-ruské hranici má také vzniknout bezpečnostní zóna pod kontrolou OBSE.

OBSE je součástí třístranné kontaktní skupiny, která klid zbraní vyjednala v pátek v běloruské metropoli Minsku. Minských jednání se kromě OBSE zúčastnili zástupci Kyjeva, Ruska i obou mezinárodně neuznaných povstaleckých území Doněcké lidové republiky a Luhanské lidové republiky, jež vyhlásili separatisté v dubnu.

První bod protokolu z celkových 12 počítá se zajištěním klidu zbraní a dohledem OBSE nad ním. Tato organizace má rovněž zajistit trvalou kontrolu ukrajinsko-ruské hranice, kde má vzniknout již zmíněná bezpečnostní zóna.

Strany konfliktu souhlasily dále s propuštěním zajatců a Kyjev má přijmout zákon, který zabrání pronásledování a trestání osob v souvislosti s jejich činností v oblasti Doněcka a Luhanska. Dále se předpokládá stažení „nelegálních ozbrojených skupin, vojenské techniky a bojovníků z území Ukrajiny“.

Dočasný režim pro separatistické samosprávy

Jeden z bodů zavazuje Kyjev k decentralizaci moci přijetím zákona o zavedení „dočasného režimu místních samospráv v jednotlivých částech Doněcké a Luhanské oblasti“, kde v posledních měsících bojuje ukrajinská armáda s proruskými separatisty. V rámci tohoto zákona o speciálním statusu Kyjev zajistí konání předčasných místních voleb.

Agentura TASS k tomu poznamenala, že hned po ukončení jednání v Minsku prohlásili vůdci obou těchto území, že dohoda není důvodem k tomu, aby se vzdali záměru získat nezávislost obou oblastí na Kyjevu.

Osobní bezpečnost pro vyjednavače

Další z bodů protokolu, z něhož dnes citovala ruská média, předpokládá zlepšení humanitární situace v Donbasu a také zahájení ekonomického oživení této oblasti.

Poslední klauzule zaručuje všem účastníkům minských jednání osobní bezpečnost. V Minsku jednal bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ruský velvyslanec na Ukrajině Michail Zurabov, „premiér“ Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko a vůdce Luhanské lidové republiky Igor Plotnickij. OBSE zastupovala švýcarská diplomatka Heidi Tagliaviniová.

Podle ruských médií OBSE zveřejnila kopii protokolu s podpisy zúčastněných dnes, ale k dispozici je zatím jen v ruštině.