Dombrovskis: K dohodě s věřiteli je třeba politická vůle Atén

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis

Místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis Zdroj: CTK

Pro dohodu Řecka s jeho mezinárodními věřiteli existují technické a odborné předpoklady, nyní je ale třeba politická vůle z řecké strany, řekl místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis. Ve čtvrtek se budou v Lucembursku situací zabývat ministři financí 19 zemí eurozóny, v této chvíli ale neexistence dohody znamená, že ministři zřejmě jen zhodnotí dosavadní vývoj a situaci nijak výrazně neposunou.

Stále tak chybí dohoda Atén s Mezinárodním měnovým fondem (MMF), Evropskou centrální bankou (ECB) a Evropskou komisí o podmínkách, za nichž Řecko může dostat zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard korun) z dříve dohodnutého záchranného programu. Ten byl v únoru prodloužen do konce tohoto měsíce, uvolnění peněz i po dohodě s věřiteli musí potvrdit právě ministři financí eurozóny a také parlamenty v některých zemích.

Míč na řecké straně

Nejmenovaný unijní činitel, podrobně obeznámený s vývojem jednání okolo řecké krize, dnes prohlásil, že „míč je jednoznačně na řecké straně hřiště“ a že příslušná bruselská pracovní skupina je připravena se k jednáním sejít okamžitě poté, co Atény přijdou se svými návrhy. Čtvrteční jednání ministrů financí o Řecku přitom tento informovaný představitel nečeká nijak dlouhé.

„Teď je důležité, aby nám řecká strana nejen říkala, co nechce učinit, ale aby řekla také, co udělat chce,“ poznamenal také Dombrovskis. Podle jeho kolegy pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierra Moscoviciho už na dohodu zbývá jen velmi málo času.

Trojice veřitelských institucí předložila v minulých dnech řecké vládě premiéra Alexise Tsiprase společný návrh podmínek, za jakých budou peníze uvolněny. Jde o mírnější požadavky, než které muselo Řecko dosud plnit, Tsipras přesto nabídku při vystoupení v řeckém parlamentu odmítl. Levicové vládě vadí požadavky týkající se reformy penzijního systému či údajné snahy Evropy přinutit Řeky, aby víc platili za elektřinu či léky. Řecký protinávrh, který ovšem jako nedostatečný odmítli zase věřitelé, by znamenal o přibližně dvě miliardy eur ročně nižší úspory.

Dombrovskis dnes, stejně jako v minulých dnech jiní zástupci komise, společný návrh trojice institucí bránil. Připomněl, že je možné hovořit o výměně některých opatření ve chvíli, kdy Řekové konkrétně oznámí, že s něčím nesouhlasí. „Možnosti tu jsou,“ poznamenal a připomněl, že Řecko má mezi zeměmi EU vzhledem k výkonu ekonomiky druhý nejvyšší obranný rozpočet. Ačkoliv komise dál preferuje dohodu jako nejlepší řešení nynější situace, vedou se už podle eurokomisaře „diskuse o méně dobrých scénářích“.

Dijsselbloem: Euroskupina by měla kvůli Řecku odložit volbu šéfa
Volba šéfa euroskupiny na nové funkční období by se měla konat v červenci, aby se pozornost mohla soustředit na jednání o Řecku. Uvedl to dnes současný předseda seskupení ministrů financí eurozóny Jeroen Dijsselbloem. Volbou se má podle původního plánu zabývat zasedání euroskupiny tento čtvrtek.
„Navrhnu euroskupině uspořádat volbu předsedy v červenci. Řecko vyžaduje veškerou pozornost,“ uvedl na sociální síti Twitter Dijsselbloem, který je současně nizozemským ministrem financí. První funkční období v čele euroskupiny mu končí příští měsíc a další schůzka euroskupiny je plánována na 13. července.
Dijsselbloem hraje jednu z ústředních rolí v pokračujících jednáních mezi Řeckem a jeho mezinárodními věřiteli o hospodářských reformách, které má Řecko provést výměnou za zbývající finanční prostředky ze záchranného programu. Bez dohody by Řecku mohl hrozit bankrot a odchod z eurozóny.

Řecko musí zaplatit do konce července

Řecko má do konce měsíce splatit MMF asi 1,6 miliardy eur (43,6 miliardy korun). Pokud by i bez vyplacení poslední části peněz ze stávajícího programu vláda v Aténách dokázala tuto podmínku splnit, čekají ji v dalších týdnech nové překážky. Na konci července totiž musí splatit dalších nejméně 3,5 miliardy eur (94,5 miliardy korun) Evropské centrální bance a podobnou částku ještě také o měsíc později. ECB by v případě nesplacení v určité chvíli zřejmě přestala poskytovat řeckým bankám nouzové úvěry.

Diplomaté nyní mimo záznam zmiňují možnost dohody na dalším, zřejmě ale jen krátkodobém, prodloužení programu, který nyní končí s koncem měsíce. To by mohlo dát prostor k jednání před tím, než Řecko i evropské instituce budou muset naplno začít řešit, co neschopnost Atén plnit své mezinárodní závazky ve skutečnosti znamená.

Úvahy o brzké mimořádné schůzce šéfů zemí euroskupiny dnes významný evropský činitel nepotvrdil. Hlavy států a vlád celé unie se ale určitě v Bruselu setkají koncem příštího týdne na plánovaném pravidelném summitu.