Doněck a Luhansk: Devět z deseti lidí se vyslovilo pro samostatnost

členové volební komise v Doněcku sčítají hlasy referenda

členové volební komise v Doněcku sčítají hlasy referenda Zdroj: ctk

Referendum ve Slavjansku
Referendum ve Slavjansku
Referendum v Donečku
V některých oblastech se kvůli malému počtu hlasovacích místností tvoří fronty obyvatel dlouhé až několik set metrů
V okolí Slavjansku pokračují boje
5
Fotogalerie
Ukrajinu po nedělních referendech o samostatnosti v Doněcké a Luhanské oblasti čeká klíčový den, jež určí, kterým směrem se bude vyvíjet budoucnost země. Jak v Doněcké, tak v Luhanské oblasti se totiž pro samostatnost vyslovilo téměř 90, respektive 96 procent lidí. Kyjev i Západ označily hlasování za nezákonné, Moskvu výsledky těší.

Rusko pohlíží „s úctou“ na výsledky nedělního referenda na východě Ukrajiny. Uvedla tisková služba Kremlu v první reakci na výsledky hlasování v Doněcké a Luhanské oblasti, které vyzněly ve prospěch samostatnosti regionů. Moskva dle ní doufá, že se podaří navázat dialog mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. Uvítá jakékoli snahy o zprostředkování.

Podle předběžných výsledků se v nedělním referendu v Luhanské oblasti vyslovilo pro samostatnost regionu kolem 96 procent hlasujících. Oznámila to agentura Interfax s odvoláním na informaci volební komise. Volební účast překročila 80 procent. Informace od separatistů nicméně dementoval ukrajinský prezident Turčynov, podle kterého se plebiscitu zúčastnila stěží třetina oprávněných voličů.

Jak vypadalo hlasování?

Podle místopředsedy luhanské volební komise Alexandra Malychina budou konečné výsledky k dispozici po desáté hodině SELČ. „Dokončeno není sčítání hlasů v severních okresech Luhanské oblasti, kde Národní garda během hlasování blokovala volební místnosti s použitím obrněných transportérů,“ oznámil novinářům. V oblastním centru Luhansku se k urnám údajně dostavilo 70 procent oprávněných voličů, celkem v Luhanské oblasti kolem 81 procent.

Nedělní hlasování v Doněcku doprovázely ozbrojené střety, chaotická organizace a neregulérnosti. Kvůli absenci nezávislých pozorovatelů nelze výsledky ověřit.

Vůdce doněckých separatistů Denis Pušilin v neděli prohlásil, že oblast co nejdříve po zveřejnění výsledků ustaví svou vládu a další správní orgány. „Všechny vojenské jednotky na našem území budou po vyhlášení výsledků považovány za nelegální a označeny za okupanty,“ řekl. Podle místopředsedy Státní dumy Sergeje Železňaka bylo referendum "inspirující" i pro další ukrajinské regiony.

Protiteroristická operace v "závěrečné fázi"?

Ukrajinský prezidentský úřad naproti tomu oznámil, že vládní jednotky dál pokračují v „protiteroristické operaci“ zaměřené proti ozbrojeným separatistům a že se tato operace v některých oblastech východní Ukrajiny dostala do své závěrečné fáze.

Představitelé mnoha evropských zemí a USA předem upozorňovali, že neústavní referendum neuznají. Situaci bude v průběhu pondělí v Kyjevě řešit prezident EU Herman Van Rompuy. Rusko bylo ve svých vyjádřeních dosud poměrně opatrné a mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov oznámil, že prezident Vladimir Putin se k referendu vyjádří teprve poté, co zanalyzuje jeho výsledky.

Pochybnosti, střelba, chaos a zájem

Doněčtí obyvatelé odpovídali na otázku „Podporujete nezávislost Doněcké lidové republiky?“ Podle šéfa komise Romana Ljagina zvolilo možnost „ano“ 89,07 procenta lidí, zatímco pro „ne“ se rozhodlo 10,19 procenta. Volební účast podle něj dosáhla 74,87 procenta.

Valerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku při vyhlášení výsledku plebiscituValerij Bolotov, "lidový gubernátor" Luhansku při vyhlášení výsledku plebiscitu | ctkValerij Bolotov, „lidový gubernátor“ Luhansku, při vyhlášení výsledku plebiscitu (foto: ČTK/AP)

Hlasování však bylo spojeno s velmi volnými pravidly a špatnou organizací. Podle stanice BBC v řadě měst nepoužívala střediska seznamy oprávněných voličů, ale volit mohl kdokoli, kdo přišel. Podle reportéra zpravodajského serveru 0642.ua v Luhanské oblasti zase bylo možné odevzdat najednou hlasy za dvě osoby.

V některých místech podle AP chyběly volební urny či oddělené prostory pro vyplnění lístků, takže lidé museli svou volbu učinit před zraky organizátorů. Podle Reuters v Mariupolu zadrželi vojáci dva muže, kteří údajně převáželi hromadu falešných hlasovacích lístků s předvyplněným „ano“

Plebiscity na několika místech doprovodily ozbrojené střety, nejvážnější se odehrál poblíž Doněcka, kde při střelbě ozbrojenců do davu zemřel nejméně jeden člověk.

Ole Hansen: V ukrajinském konfliktu ropné zbraně nikdo nevytasí